Te mooi om waar te zijn: vijf rode vlaggen voor beleggers

Door Redactie op 3 augustus 2022 08:35 | Views: 18.341

Te mooi om waar te zijn: vijf rode vlaggen voor beleggers

Hedgefondsmanager Benn Eifert heeft onlangs een artikel geschreven over het herkennen van slechte beleggingen. De titel kan niet duidelijker zijn: On Bullshit in Investing.

Vijf rode vlaggen voor beleggers.

1. Geen trackrecord

Een bedrijf zonder geschiedenis heeft iets aantrekkelijks. Een jong talent dat kan uitgroeien tot iets bijzonders. Helaas is de realiteit dat er van al die beloftes maar een paar uitkomen.

Startups doen het in het begin soms best aardig. Beleggers komen eropaf als vliegen op stroop. Maar als het bedrijf in kwestie het waar moet maken in een wereld vol concurrentie blijkt hun product of dienst vaak toch een flop. Dat is het moment dat menig belegger zich teleurgesteld en met groot verlies terugtrekt (om zich vervolgens op het volgende talent te werpen).

Gelukkig zijn beleggers de laatste decennia door schade en schande wijzer geworden. Ze laten zich minder makkelijk verleiden door bedrijven zonder trackrecord dan in de jaren 80 en 90.

2. Geen cashflow

Er zijn veel jonge bedrijven die bergen geld uitgeven zonder iets te verdienen. Beleggers moeten hier volledig vertrouwen op mogelijk grote winsten in een verre toekomst.

Zeker: Google, Facebook en Amazon begonnen ook met niets. Maar voor elke winnaar zijn er ook tientallen verliezers die er net zo veelbelovend uitzagen.

3. Het geheime ingrediënt

Pas op voor mensen en bedrijven die gouden bergen beloven op basis van ingewikkelde constructies waarbij het onduidelijk is waar de winst vandaan moet komen. Nog gevaarlijker wordt het als diezelfde mensen beweren dat hun product te complex is om uit te leggen aan gewone stervelingen. Hedgefondsen met quants in dienst hebben daar een handje van.

Het bekendste voorbeeld is Long-Term Capital Management. Toen iemand van het ministerie van Financiën in 1998 zei dat hij er geen geld in wilde steken, was het antwoord van het LTCM-management dat dat maar goed was ook, omdat de persoon in kwestie te dom was om het proces met derivaten te begrijpen. Kort daarop ging LTCM failliet.

4. Een nieuwe wereld

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar zijn doorgaans wel het enige houvast dat we hebben. En regelmatig staan er fondsmanagers op die beweren dat dit keer alles anders is.

Een goed moment voor alarmbellen. Zelfs als alles dit keer anders is, dan is het nog maar helemaal de vraag of die fondsmanager het juiste recept heeft om op die volledige nieuwe wereld te reageren.

5. Mis het niet

De laatste tip of waarschuwing betreft aanbiedingen voor een kleine groep particuliere beleggers. "Grijp snel uw kans. Op is op."

De verkopers van SPACs zijn hier goed in: de blanco-chequebedrijven die nog wel zien welke onderneming ze naar de beurs gaan brengen. Het is nog maar afwachten of de voorgespiegelde rendementen daadwerkelijk uitkomen, en in veel gevallen is het instapbedrag veel te hoog voor een blinde gok.

Lees ook: 8 waarschuwingssignalen voor fondsbeleggers


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront