3 slechte gewoontes van beleggers

Door Belegger.nl op 10 augustus 2022 08:30 | Views: 15.528

3 slechte gewoontes van beleggers

Een goede belegger worden zonder ook maar een enkele misstap te begaan - het is vrijwel niemand gegeven. Iedereen maakt fouten, en daar leren we van. Sommige beleggers blijven echter vasthouden aan slechte gewoontes.

BlackRock deelt er in een kort marktcommentaar drie, en geeft ook tips voor hoe ze te omzeilen.

1. Verliezers houden (en winnaars te vroeg verkopen)

Menig belegger heeft de neiging om verlieslatende posities aan te houden, en de winstgevende te snel van de hand te doen. Dit komt doordat verlies nemen twee keer zoveel pijn doet als winst voldoening oplevert (zie ook onderstaande afbeelding).

We schuiven financiële pijn liever nog even voor ons uit, en houden verliezers langer aan in de hoop dat het wel weer goed komt. Of - in het geval dat het goed gaat - we nemen snel winst uit angst dat de markt omslaat.


2. Besluiteloos zijn

De tweede valkuil is besluiteloosheid. Veel beleggers zijn erg terughoudend met veranderingen doorvoeren in de portefeuille. Ze doen alleen kleine aanpassingen die weinig effect hebben.

Waarom is dat juist nu een probleem?

Volgens BlackRock omdat de tijden van stabiele groei en lage inflatie achter ons ligt. "Beleggers geloven dat de Federal Reserve met een toverstaf de inflatie kan beteugelen zonder de groei te remmen. Dat optimisme is misplaatst. Beleggers moeten het heft in eigen handen nemen en hun portefeuilles aanpassen aan het nieuwe tijdperk."

3. Blind zijn voor het beste verkoopmoment

De laatste slechte gewoonte is het 'endowment-effect'. Het houdt in dat u zo in uw nopjes bent met een belegging dat u er niet meer objectief naar kunt kijken en blind wordt voor het juiste verkoopmoment. Als het aandeel niet meer past bij de strategie, kan dat geld kosten. En hoe langer we die aandelen aanhouden, hoe moeilijker het wordt er afstand van te doen.

Hoe ze te omzeilen

Maar hoe kunnen we volgens BlackRock danbreken met deze slechte gewoontes? "Ons advies: begin met een schone lei. Bouw een ideale beleggingsportefeuille op op basis van de meest voor de hand liggende markt- en macro-economische vooruitzichten, en let ook op de beleggingshorizon."

"Dit betekent overigens niet dat alle aandelen in de portefeuille eerst moeten worden verkocht. Bekijk eerst of er daadwerkelijk actie moet worden ondernomen. Bedenk op welk niveau u een aandeel zou willen kopen of juist verkopen. Houd dit als richtlijn aan, dan zullen emoties van het moment minder de overhand nemen."

Wissel van gedachten met collega-beleggers

Baseer de portefeuille ook niet op historische rendementen. Bedenk wat er in de toekomst gaat gebeuren en welke bedrijven daar het beste bij passen. Wat ook helpt is om regelmatig van gedachtne te wisselen met collega-beleggers. Dit kan altijd weer nieuwe inzichten opleveren, waardoor u minder geneigd bent vast te houden aan uw eigen overtuigingen, besluit BlackRock.

Zie ook: 4 tips van Charlie Munger voor tijdens bearmarkten

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront