Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Tech begint aan nieuwe bullmarkt'

'Tech begint aan nieuwe bullmarkt'

Techaandelen zijn begonnen aan een nieuwe bullmarkt. En als we het verleden mogen geloven, dan kan die het begin zijn van geweldige koersstijgingen van wel 50% of meer. Luke Lango, analist bij InvestorPlace, schrijft over de dalende inflatietrend en de Nasdaq die zich technisch gezien in een nieuwe bullmarkt bevindt.

Hoofdpunten uit het verhaal

  • Techaandelen hebben dit jaar zwaar te lijden onder de hoge inflatie
  • De consumentenprijzen in juli zijn op maandbasis zijn gedaald ten opzichte van de maand ervoor Dat is een primeur. En in reactie daarop stegen de techaandelen
  • Techaandelen stegen zo sterk dat ze nu 20% hoger staan dan hun laagste peil van medio juni. 
  • Per definitie betekent dit dat tech in een nieuwe bullmarkt is beland
  • Bijna elke keer in de afgelopen 50 jaar dat techaandelen 20% stegen van hun laatste dieptepunt, stegen ze in de daaropvolgende 12 maanden fors

Tech regeert nog altijd de wereld

De techsector is dit jaar als een baksteen gekelderd. Men zou toch snel uit het oog verliezen dat technologie nog steeds de wereld regeert. Maar er is goed nieuws. Techaandelen gaan aan een gloednieuwe bullmarkt beginnen die het begin kan zijn van veelbelovende prijsstijgingen van wel 50%. En de prijs van bepaalde techspelers kan wel tienmaal over de kop gaan. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar de reden hierachter is bedrieglijk eenvoudig, meent Lango in zijn column.

Techaandelen hebben het hele jaar door klappen geïncasseerd. De sector kreeg is zo’n 30% gedaald, sommige aandelen zelfs 70% of meer. Die terugval had niets te maken met fundamentele factoren. Mensen gebruiken nog steeds technologie om van alles te doen. Ze winkelen nog steeds op Amazon, kijken nog steeds naar Netflix, kopen nog steeds Apple-producten en werken nog steeds met software van Microsoft.

Technisch gezien in een nieuwe bullmarkt

Techaandelen werden afgedankt vanwege de omhoog gierende inflatie. Voor het eerst in 50 jaar werd inflatie een probleem. Maar ondertussen vervaagt zelfs dat probleem weer. In juli is het inflatiecijfer gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens Lango een primeur in het post-pandemische tijdperk. Techaandelen stegen in reactie daarop. Zelfs zo sterk dat ze nu 20% hoger staan dan hun laagste punt van medio juni. Dat betekent technisch gezien dat tech aan een nieuwe bullmarkt is begonnen.

Moeten we dat opvatten als een schijnbeweging? De geschiedenis leert ons het tegendeel, stelt Lango. En dat wordt bevestigd door de fundamentals en technische data. Alles wijst erop dat deze nieuwe bullmarkt echt is. En mogen we de data geloven, dan is dat veelbelovend. 

De inflatie is over haar hoogtepunt heen

Sinds eind 2020 doet de inflatie maar één ding. Maand na maand stijgen. Elke maand weer. Tot juli 2022. Toen werd die trend doorbroken. De prijsstijgingen (CPI) in de VS kwamen niet overeen met de verwachtingen, maar er tekende zich een inflatievertraging af. De algemene CPI steeg in juli met 8,5%, tegen een verwachte 8,7% en 9,1% in juni. De kerninflatie steeg met 5,9% op jaarbasis, tegen 6,1% verwacht en 5,9% in juni. Voor het eerst was de inflatie negatief op maandbasis en daalde de inflatie met meer dan 50 basispunten opeenvolgend.

Ook de energieprijzen zijn voor het eerst sterk gedaald. Lango ziet daarin een overtuigend bewijs dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt en op haar retour is. Volgens hem blijft deze de komende 12 maanden afnemen. En dan kunnen techaandelen stijgen.

Nasdaq 20% gestegen

Die reactie zag men direct na het meevallende inflatiecijfer. Techaandelen stegen zo’n 3%. De Nasdaq is nu meer dan 20% gestegen ten opzichte van het dieptepunt. Daarmee begon de Nasdaq officieel aan een nieuwe bullmarkt. Natuurlijk is dat maar een technische definitie, maar niet betekenisloos. Deze technische indicator heeft de afgelopen 50 jaar met succes het einde voorspeld van elke bearmarkt in techaandelen, met uitzondering van de dot-com crash. En nu is het echt anders dan ten tijde van de dot-com bubbel, omdat de waarderingen toen zo’n 50% hoger waren dan vandaag, weet Lango.

Dus met uitzondering van de dot-com crisis was het zo dat elke keer dat tech aandelen 20% stegen vanaf hun laatste dieptepunt, zij verder stegen in de daaropvolgende 12 maanden. En hoeveel? Gemiddeld over 12 maanden bijna 40%, de afgelopen 20 jaar zelfs bijna 50%. Het signaal dat de Nasdaq nu afgeeft is veelbelovend. Dit technische cijfer heeft als indicator een trackrecord van 100% in het voorspellen van stijgende techkoersen in het komende jaar, als we even de dot-com crash buiten beschouwing laten. 

Resultaten uit het verleden…

De kans is dus groot dat techaandelen in de komende 12 maanden met ongeveer 50% zullen stijgen. De geschiedenis leert nog meer. Namelijk dat tientallen smallcap-techbedrijven meer dan 10 keer over de kop kunnen gaan. Er valt vooral geld te verdienen bij de overgang van bearmarkt naar bullmarkt, meent de analist. Dat levert de kans om in een enkel jaar een rendement van tien jaar te behalen. Die kans is er volgens Lango op dit moment. En alles wat beleggers moeten doen om ervan te profiteren is vandaag de juiste technologieaandelen kopen. 

Vergeet echter niet, dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn. Dat bewees die ene dot-com crash dan weer.

Lees meer: Onbekende recessie-indicator duidt op geweldige rally

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht