Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een Warren Buffett-aandeel om voor altijd vast te houden

Een Warren Buffett-aandeel om voor altijd vast te houden

De beleggingsbeslissingen van de groten der aarde zijn altijd een mooie inspiratiebron. Veel beleggers kijken dan ook met een schuin oog naar de portefeuille van Buffetts Berkshire Hathaway.

Een van de posities daarin is Amazon, een aandeel dat volgens The Motley Fool een aantrekkelijke belegging is voor de lange termijn.

Bereikbaarder dankzij splitsing aandeel

Dit jaar werd het aandeel Amazon gesplitst. Ieder bestaand aandeel werd ingeruild voor 20 nieuwe, die1/20ste van de oude prijs gingen kosten. Dat maakte het aandeel veel beter verhandelbaar.

Tegen de nieuwe, lagere prijs van 137 dollar is Amazon voor veel particuliere beleggers een stuk bereikbaarder; niet iedereen kan immers zomaar een paar duizend dollar voor een aandeel op tafel leggen. De marktkapitalisatie van het bedrijf verandert dus niet, alleen het aantal aandelen.

Ook Amazon niet immuun voor de problemen van nu

Op korte termijn loopt Amazon tegen genoeg problemen op. Ook deze e-commercereus is niet immuun voor problemen in de toeleveringsketen en stijgende kosten. Daarbij besteden consumenten in vergelijking met de periode van de pandemie minder tijd aan online shopping. 

Het is in de zwaar concurrerende markt voor e-commerce zelfs voor Amazon lastig om goed geld te verdienen, weet IEX-techanalist Paul Weeteling. "De omzet groeit hard, maar er wordt bar weinig op verdiend. Amazon Web Services (AWS) moet dan ook de kar trekken wat betreft operationele winstgevendheid."

Winner takes all-markt

Volgens Weeteling is de volledige focus op groei bij e-commerce de enige juiste strategie. "Schaalvoordelen zijn enorm belangrijk, omdat dit een winner takes all-markt is."

In de VS heeft Amazon een marktaandeel van 38%. Volgens cijfers van eMarketer zal de totale markt voor retail-e-commerce met 10,6% per jaar groeien om in 2025 een omvang van 7,4 biljoen dollar te bereiken. Volop groeimogelijkheden voor Amazon dus, concludeert The Motley Fool.

Heer en meester in cloud computing

In de markt voor cloud computing is AWS heer en meester: 34% van al het geld uitgegeven aan cloudinfrastructuur ging naar AWS. Dat is meer dan er ging naar Microsofts Azure en Alphabets Google Cloud bij elkaar, hoewel Azure een geduchte concurrent is. Het spreekt wel in het voordeel van Amazon dat AWS voorop loopt qua innovatie en meer diensten en mogelijkheden biedt dan de andere cloudaanbieders.

De marges bij AWS liggen rond de 30%, wat het de echte winstmotor achter Amazon maakt. En als AWS verder groeit, zal dat ook Amazon winstgevender maken.

Kansen in advertenties

Tot slot wijst de Fool op kansen bij digitale advertenties. Het marktaandeel van Amazon steeg van 2% in 2016 naar 6% in 2021. Volgens eMarketer kan dit in 2030 oplopen naar 7%, nu Amazon marktaandeel wint van Alphabet en Meta Platforms.

Het bedrijf laat er geen details over los, maar bekend is dat de marges hier veel hoger zijn dan in de retailmarkt. Er wordt veel meer verdiend, net als in de cloudmarkt. En ook hier geldt dat wanneer Amazon in deze markt groeit, het bedrijf winstgevender zal worden.

Langetermijngroeier

Amazon is dus een echte langetermijnbelegging, kunnen we wel concluderen. Ook Weeteling is die mening toegedaan. "Amazon blijft een echte langetermijngroeier, maar met iets minder potentie op de korte termijn." Lees hier zijn volledige IEX Premium-analyse van het aandeel.

Lees meer: In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht