Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Instappen of niet? Buffett adviseert

Instappen of niet? Buffett adviseert

Warren Buffett, het Orakel van Omaha, heeft veel beursdalingen gezien, en hij is nog steeds een van de rijkste mensen ter wereld. Wat zou hij nu doen?

Beleggers hebben het dit jaar moeilijk gehad. Wall Street en andere beurzen staan een stuk lager dan aan het begin van het jaar, en telkens als ze zich lijken te herpakken, gebeurt er weer iets waardoor de koersen terugvallen.

Voor wie geld heeft om te beleggen, vormen de dalende markten een dilemma. Aan de ene kant zijn de koersen van duizenden aandelen veel aantrekkelijker dan een jaar geleden, dus voor wie vertrouwen heeft in een bedrijf is het investeren in meer aandelen tegen lagere prijzen een no-brainer. Aan de andere kant wil niemand een aandeel kopen om het vervolgens terrein te zien verliezen.

Wachten op een signaal

Dus moet u nu aandelen kopen, of wachten op een toekomstig teken? Om enig inzicht in die vraag te krijgen, raadpleegt Dan Caplinger op The Motley Fool de woorden van de legendarische belegger Warren Buffett. De CEO van Berkshire Hathaway heeft in zijn lange beleggingscarrière heel wat bear markets meegemaakt, en zijn langetermijnbeleggingsaanpak heeft in goede en slechte tijden vruchten afgeworpen met marktverpletterende rendementen.

Buffett heeft een paar ideeën voor actieve beleggers die op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken. Maar als je erover nadenkt, is het advies uiteindelijk om agressief maar selectief te zijn in het kiezen van aandelen om te kopen in moeilijke marktomstandigheden.

Buffetts agressieve aard is op verschillende momenten te zien geweest. In de brief die hij in 2010 stuurde aan aandeelhouders van Berkshire Hathaway schreef de CEO: "Grote kansen doen zich zelden voor. Als het goud regent, pak dan een emmer en geen vingerhoedje."

Die aanpak in de nasleep van de financiële crisis bleek zeer opportuun, want de daaropvolgende bullmarkt hield ruim tien jaar aan en was een van de meest voorspoedige periodes in de beursgeschiedenis. Het onderstreept ook zijn vaak geciteerde aforisme Be greedy when markets are fearful.

Wie zwemt er zonder kleren?

Een emmer ophouden is niet altijd genoeg; Buffett heeft zijn succes grotendeels te danken aan zijn selectie. Gelukkig bieden moeilijke tijden geweldige mogelijkheden om erachter te komen hoe stevig bedrijven zijn.

Zoals Buffett opmerkte in de aandeelhoudersbrief die in 2002 uitkwam: "Je ziet pas wie er geen zwembroek aanheeft als het eb wordt." Zelfs slecht geleide bedrijven kunnen het goed doen in bull markets, maar bear markets scheiden het kaf van het koren.

Geen tijd, geen zin, geen idee

Niet iedereen wil veel tijd besteden aan het uitzoeken welke bedrijven waarschijnlijk beter zullen presteren dan hun concurrenten. Voor die minder actieve beleggers heeft Buffett ook wat eenvoudig advies: dollar-cost average met behulp van indexfondsen.

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire in 2004 vertelde Buffett zijn gehoor het volgende: "Als u gedurende 10 jaar regelmatig inlegt in een indexfonds met lage kosten, doet u het waarschijnlijk beter dan 90% van de mensen om u heen die rond dezelfde tijd met beleggen beginnen."

Gelukkig zijn er genoeg van dat soort fondsen - hier een paar tips - voor wie niet in individuele aandelen wil duiken. Het volgen van populaire indices zoals de S&P 500 of zelfs het hele universum van aandelen is mogelijk via beleggingsfondsen en ETF's, waarvan vele 0,1% of minder aan jaarlijkse kosten in rekening brengen.

Het juiste antwoord voor u

Het belangrijkste voor succesvol beleggen is een beleggingsstrategie. Hoe die strategie eruit ziet, kan per belegger verschillen zonder dat het uitmaakt voor de kans op succes. Elke maand inleggen in een ETF levert na een paar decennia vrijwel zeker een fortuin(tje) op, en als u in deze bear market de juiste aandelen weet te kiezen, bent u net zo goed spekkoper.

Buffett gelooft in het beheersen van emoties en het benutten van koopjes. De tijden waarin u waarschijnlijk het bangst bent om te beleggen, zijn historisch gezien de beste tijden om uw geld naar de markt te brengen. Zelfs als u er nu niet in duikt, wilt u dus niet te lang wachten met het opstellen van een degelijk beleggingsplan.

Lees ook: 'Koop ook eens een hooiberg'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht