junkyard schreef op 19 januari 2022 18:32:
[...]
Eens, als ik deze erbij pak (einddatum juni 2032 coupon 2,0%) zie ik een premie van 5,0% (/10 = 0,5% per jaar, ofwel zo'n 1,5% fixed coupon voor ruim 10 jaar):
www.boerse-frankfurt.de/bond/fr001352...De spread (tarief t.o.v. swap / staatsobligatie) lijkt daarmee niet echt te wijzigen, stijging (gewenst rendement) komt volledig door de rentecurve. Logisch, omdat URW koers al een jaar relatief vlak beweegt (dus geen verhoogd risico vreemd vermogen verstrekkers) en de obligatiemarkten afgelopen jaar / maanden ook relatief vlak en sterk zijn.
Mijns inziens is de beurskoers voor een obligatiehouder irrelevant, het gaat om zijn onderpand i.e. de waarde van de assets en de kasstroom die deze genereren om de rente en aflossing (herfinanciering) te kunnen betalen. Ten aanzien hiervan is er afgelopen jaar in ieder geval geen omstandigheid bekend geworden op basis waarvan verondersteld kan worden dat de waarde van de onroerende zaken zodanig structureel gedaald is dat de obligatiehouder hierdoor geraakt zou kunnen worden in geval van een event of default, i.e. een faillissement van URW dan wel dat de gegenereerde kasstroom onvoldoende is om de rente te voldoenKomende maanden gaan veel partijen de markt op om langdurige financiering aan te trekken, om zo nog te kunnen profiteren van relatief lage tarieven en een grote actieve koper in de markt die zich mogelijk later terugtrekt (ECB). Het is dus vooral de vraag hoe tarieven zich vanaf het tweede halfjaar van 2022 ontwikkelen (incl. spreads). Prudent opererende bedrijven zullen hun financieringsbehoefte voor komende jaren al binnen hebben of op korte termijn binnen halen. Ik verwacht dat URW het eerste halfjaar van 2022 actief zal zijn op de obligatiemarkt (mogelijk door inkopen kortlopende obligaties en inwisselen door langdurige financiering), zodat voorlopig geen toegang tot obligatiemarkten (tegen mogelijk hogere tarieven) noodzakelijk is.
Eens, dat zou een goede strategie zijn om de gemiddelde rente nog langer laag te houden en de gemiddelde looptijd op te krikken.Een groot voordeel van URW blijft de mogelijkheid om op deze wijze zeer goedkope en langdurige financiering op te halen, door efficiënte toegang tot obligatiemarkten (en brede groep beleggers) middel van het obligatieprogramma. Fondsen die zich met dure en relatief kortlopende hypotheken (of private placements) financieren kennen afgelopen jaren meer moeite qua herfinanciering, en halen korter lopende en duurdere financiering op waarbij er geen vrije verhandelbaarheid van het vastgoed is (ivm hypotheekrechten) met grotere afhankelijkheid van een klein clubje vreemd vermogen verstrekkers (banken).
Eens. Dat is één van de redenen waarom er bijna geen andere koper is voor wie de premium flagships meer rendement kunnen opleveren dan voor URW zelf. Daarom verwacht ik nog steeds dat een verlaging van de financial exposure naar de US zal geschieden via toetreding van investeerders (pensioenfondsen/verzekeraars) in een tussenholding waarin de US flagships zitten en wellicht ook een aantal premium Europese flagships.