Beperktedijkbewaking schreef op 13 mei 2024 08:41:
[...]
Sorry, de wet van Moore houdt echt op. 2 nm is in metalen of halfgeleiders slechts enkele atoomafstanden groot (afhankelijk van het element). Als je nog veel kleiner wilt wordt het kernfysica.
www.investopedia.com/terms/m/mooresla... "In a 2005 interview, Moore himself admitted that "...the fact that materials are made of atoms is the fundamental limitation and it's not that far away...We're pushing up against some fairly fundamental limits so one of these days we're going to have to stop making things smaller."
Toen al voorzag Moore het einde van zijn eigen wet. Als (ooit) vastestof-fysicus kan ik hem alleen maar gelijk geven. De chipmakers kunnen eigenlijk alleen nog vooruitgang boeken door slimmere stapeling en betere warmteafvoer, maar ook dat houdt een keer op.
Maar waar maken jullie je druk om? Dat zijn fabs (chipmakers) -problemen, niet die van ASML. Voor Veldhoven geldt: "U vraagt, wij kunnen leveren (na enige tijd). En wel als enige."
Verdomd, als het nodig zou zijn om voor ultra-compacte chips over te gaan van extreme UV naar zachte X-ray golflengtes, zou ASML dat kunnen. Zelfs het oudere lichtelijk verdwaalde broertje Philips heeft nog X-ray kennis in huis.
Maar het zal nooit nodig zijn. Omdat atomen, of nog beter gezegd hun onderlinge afstanden, in een halfgeleidergrenslaag te groot zijn voor de golflengtes die ASML in principe zou kunnen maken. En voor de chips die de fabs graag zouden willen maken, maar nooit kunnen maken.
Een cello kan mee-resoneren met de toon van een grote orgelpijp, niet met een piccolo. Een oude mozaïekvloer onderzoek je niet met een elektronenmicroscoop.