BIS: centrale banken moeten rente scherp verhogen

BIS: centrale banken moeten rente scherp verhogen

(ABM FN-Dow Jones) De centrale banken van de wereld moeten de rente fors verhogen, ook al schaadt dit de groei aanzienlijk. Dit zegt de Bank voor internationale betalingen (BIS) in zijn jaarverslag.

De Zwitserse instelling, die bekend staat als de centrale bank van de centrale banken, waarschuwt dat de wereld een inflatiespiraal riskeert zoals in de jaren zeventig, als de rentes niet scherp omhoog gaan.

En zelfs als centrale banken de rente wel flink verhogen, kan de wereldeconomie alsnog geconfronteerd worden met een giftige combinatie van lage of negatieve groei en hoge inflatie, ook wel stagflatie genoemd.

De BIS heeft de afgelopen jaren een reeks waarschuwingen afgegeven over een te grote afhankelijkheid van gemakkelijk geld, maar haar advies werd grotendeels genegeerd.

"Geleidelijk de beleidsrente verhogen in een tempo dat achterblijft bij de inflatiestijgingen, betekent dalende reële rentetarieven. Dit is moeilijk te rijmen met de noodzaak om inflatierisico's onder controle te houden", zegt de instelling.

Overgewaardeerde activa en hoge schulden zijn een bijkomend risico en kunnen een groeivertraging vergroten, waarschuwt de BIS. Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 26 september

  1. Mithra H1-cijfers
  2. VS Conference Board consumentenvertrouwen sep 105,9 volitaliteit verwacht
  3. VS verkopen nieuwe woningen aug 700K volitaliteit verwacht
 2. 27 september

  1. VS orders duurzame goederen aug -1,6% MoM
  2. VS olievoorraden volitaliteit verwacht
  3. Micron Q4-cijfers (gebroken boekjaar)
 3. 28 september

  1. ECB economisch bulletin
  2. Duitsland inflatie CPI sep +4,5% YoY volitaliteit verwacht
  3. VS BBP Q2 (laatste herziening) +2,2% QoQ
  4. VS wekelijkse jobless claims
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht