Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Ageas en D'Ieteren helpen Bel20 in het groen
Beeld: Euronext

Ageas en D'Ieteren helpen Bel20 in het groen

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag in het groen gesloten. De Bel20 steeg 0,3 procent tot 3.655,70 punten.

In de sterindex trok D'Ieteren de aandacht na de publicatie van de halfjaarresultaten op donderdagavond. Ageas trok de kop.

In de VS keerde de rust terug bij de techaandelen. Apple veerde bij de opening met bijna 2 procent op, nadat het aandeel in de voorgaande twee handelsdag 190 miljard dollar aan beurswaarde had zien verdampen.

"Als het eens niet gaat over zwakke economische cijfers of slecht nieuws uit de vastgoedmarkt, dan komt er één of andere beperking die de technologiewaarden onder druk zet", zei Philippe Gijsels, hoofd beleggingsstrategie bij BNP Paribas Fortis hierover. 

"Gisteren raakte bekend dat de 'boycot' tegen de iPhone van Apple nu ook zou uitgebreid worden naar overheidsdiensten. Hierop moest het aandeel van 's werelds meest waardevolle bedrijf achteruit. En in het kielzog gingen ook een aantal leveranciers van componenten waaronder halfgeleiders mee naar beneden. Minder verkochte iPhones betekent ook minder onderdelen. Een redenering waar weinig tegen in te brengen valt", merkte Gijsels op.

De econoom ziet de gang van zaken ook als een verder bewijs dat het Chinese 'probleem' niet zozeer een kwestie van economische omstandigheden is, maar eerder een gebrek aan vertrouwen in de autoriteiten.

Ondanks de bijzonder lage waarderingen van de Chinese aandelenmarkt, en vooral van Chinese technologieaandelen in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers, zorgt de aanhoudende onzekerheid over het beleid ervoor dat er maar geen rally op gang komt.

Ondertussen daalde de Amerikaanse tweejaarsrente licht naar 2,94 procent. Volgens Gijsels komt de piek in de rente inmiddels wel in zicht.

"De komende maanden zien we de Amerikaanse economie nog steeds verder vertragen en de inflatie naar beneden komen. Dit betekent dat we dicht bij de top van zowel de korte als de lange rente zijn.

En dat zou volgens de expert van BNP op termijn de aandelenmarkten moeten ondersteunen en ook de bijzonder rentegevoelige techsector, "los van wat ze in China nog verder verzinnen…"

De euro/dollar handelde op 1,0712 en olie werd een procent duurder.

De Europees aardgasprijs blijft stijgen door een staking in de LNG-industrie in Australië. Het Nederlandse TTF-futurescontract, de maatstaf voor de gasprijs in Europa, steeg meer dan 5 procent.

Stijgers en dalers

Ageas steeg in de sterindex met 4,6 procent. Barclays verhoogde donderdag het koersdoel voor het moederbedrijf AG Insurance van 50,00 naar 51,00 euro.

De koers van D'Ieteren steeg intradag met bijna 8 procent , maar eindigde de dag 'slechts' 2,5 procent hoger. Analisten reageerden positief op de resultaten van de holding. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor D’Ieteren. ING van zijn kant merkte op dat de verhoging van de jaaroutlook door D'Ieteren minder spectaculair was dan deze op het eerste gezicht wellicht leek, en voornamelijk het gevolg was van boekhoudkundige aanpassingen.

Na de koersdaling van gisteren sloot Melexis 0,2 procent lager.

Solvay en Umicore hadden opnieuw een moeilijke sessie. De twee anderen daalden gisteren an fors en verloren vandaag nog eens 1,1 en 1,4 procent. Barco werd zelfs 1,9 procent goedkoper.

In de BelMid verloor EVS 2,5 procent, terwijl Kinepolis 2,3 procent won.

Volgens Berenberg blijft het aandeel Xior achter op de rest van de aandelenmarkt, omdat beleggers de groeipotentie op middellange termijn onderschatten van de specialist in studentenvastgoed. Xior steeg met 1,1 procent.

In BelSmall leverde Biocartis bijna 4 procent in, terwijl Nyxoah 5,1 procent won.

Texaf steeg 2,4 procent na publicatie van de halfjaarcijfers.

New York in het groen

Bij het sluiten van de Europese handel stond Wall Street er goed voor, met alle belangrijke indices in de plus.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 19 april

  1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
  2. WDP Q1-cijfers
  3. EU producentenprijzen maart
  4. VK detailhandelsverkopen maart
  5. Fra ondernemersvertrouwen april
  6. KPN €0,098 ex-dividend
  7. CM.com jaarvergadering
  8. NSI jaarvergadering
  9. American Express Q1-cijfers
 2. 22 april

  1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht