Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'ECB-bestuurder niet bezorgd over ontwikkeling loongroei'
Beeld: ABM Financial News

'ECB-bestuurder niet bezorgd over ontwikkeling loongroei'

(ABM FN-Dow Jones) De loonstijging in de eurozone aan het begin van het jaar is geen reden tot bezorgdheid over de inflatie. Dit zei Mario Centeno, voorzitter van de Portugese centrale bank en lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, zaterdag in een interview met persbureau Bloomberg.

De daling van de reële lonen, veroorzaakt door de aanval van Rusland op Oekraïne, waarna de consumentenprijzen fors stegen, zal de komende jaren naar verwachting worden omgebogen, denkt Centeno.

Het tempo waarin dit gebeurt, is echter een open vraag, zei de ECB-bestuurder. Volgens Centeno is het herstel van de lonen in de eurozone "verenigbaar met" een inflatie die weer uit moet komen rond de doelstelling van 2 procent van de ECB. 

De centrale bank meldde afgelopen week dat de loongroei in de eurozone in het eerste kwartaal is uitgekomen op 4,7 procent op jaarbasis. In het vierde kwartaal lag de groei op 4,5 procent. De ECB verwacht dat de loongroei in 2024 op een hoog niveau blijft, maar de loondruk zal wel afnemen. 

Economen van BNP Paribas zeiden in reactie op de looncijfers dat die een renteverlaging door de ECB in juni niet in gevaar brengen, maar een daaropvolgende verlaging in juli is zeer onwaarschijnlijk, volgens de Franse bank.

Die boodschap had ook Joachim Nagel, president van de Duitse Bundesbank, vrijdag bij Bloomberg TV. In een gesprek met het persbureau waarschuwde de havikistische Duitse monetaire chef voor een te snelle opvolging van de verwachte versoepeling volgende maand.

Nagel is dan ook van mening dat de ECB waarschijnlijk tot september moet wachten met een tweede renteverlaging.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 21 juni

  1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Japan)
  2. Inflatie mei (Jap)
  3. Detailhandelsverkopen mei (VK)
  4. Ondernemersvertrouwen juni (Fra)
  5. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (Dld)
  6. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
  7. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
  8. Ease2pay jaarvergadering
  9. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VS)
  10. Bestaande-woningverkopen mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht