4 neutrale mixfondsen met Gold-ratings

Door Thomas De Fauw op 6 september 2022 11:00 | Views: 5.301

4 neutrale mixfondsen met Gold-ratings

Sinds deze zomer volgt Morningstar twee extra mixfondsen met een Morningstar Analyst Rating van Gold, het hoogst haalbare predikaat. Die hoge convictie is uitzonderlijk binnen de zogenoemde allocatiefondsen die het vaak moeilijk hebben hun benchmarks te verslaan.

Het gemiddelde neutrale mixfonds in de allocatie-categorieën slaagde er niet in om het beter te doen dan de benchmark.

Hier zijn vier mixfondsen met neutrale allocatie die door Morningstar wel positief beoordeeld worden: 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Vanguard LifeStrategy 60% Equity UCITS ETF is een tracker die deel uitmaakt van een reeks van vier ETF’s met dezelfde strategie, maar een verschillend percentage aandelen in portefeuille. Er is geen ruimte voor tactische assetallocatie, het fonds belegt uitsluitend in Vanguards naar marktkapitalisatie gewogen benchmarks en biedt brede blootstelling aan sectoren en geografische regio’s.

De beheerders herbalanceren de portefeuille meerdere keren per week en laten de allocatie nooit verder dan 2% afwijken van de benchmark zelf bij hoge volatiliteit. Beleggers weten precies wat ze krijgen en dat is heel wat voor een beheersvergoeding van 0,25%. 

T. Rowe Price Global Allocation Fund Extended is een actief beheerd fonds waarbij de beheerders streven naar een brede en wereldwijde allocatie van 60% aandelen, 23% obligaties en 17% in contanten en alternatieve investeringen.

Die gewichten zijn gebaseerd op aanbevelingen van de activa-allocatiecommissie van T. Rowe Price. Het fonds diversifieert breed en verstandig door te beleggen in ongeveer 15 onderliggende strategieën die verschillende activaklassen, stijlen en regio's vertegenwoordigen.

De alternatieve allocatie bestaat uit Blackstone Diversified Multi-Strategy en de fondsen Multi-Strategy Total Return en Dynamic Global Bond van T. Rowe Price zelf. 

Grote verschillen

Het zijn allebei goede fondsen, maar er zijn ook grote verschillen. Omdat de samenstelling van Vanguards LifeStrategy-fondsen nauwelijks verandert, beperkt het beheer zich vooral tot de herbalancering en cashflowbeheer. Morningstar let dan ook vooral op het beleggingsproces. T. Rowe Price daarentegen heeft een groot multi-assetteam met meer dan 80 leden en ook de teams achter de onderliggende bouwstenen worden vaak positief beoordeeld door Morningstar.

Een andere actief beheerde allocatiestrategie die van Morningstar een Gold-rating krijgt is Capital Group Global Allocation. Dit fonds hanteert de typische beheerstijl van Capital Group met een multi-manager-aanpak, wat inhoudt dat zes managers afzonderlijk een deel van de portefeuille beheren. Vier van de zes beheren gebalanceerde segmenten van de markt en beleggen zowel in aandelen als in obligaties, terwijl twee beheerders elk een vastrentende portefeuille beheren.

Deze aanpak is eenvoudig, maar effectief. Elke manager kan zijn of haar sterke punten ten volle benutten en hoeft dus geen consensus te vinden binnen het team. De vier gebalanceerde segmenten vertegenwoordigen samen 75% van de totale portefeuille, terwijl de twee vastrentende segmenten de overige 25% vormen. Afhankelijk van de verwachtingen van de beheerders zal de weging van aandelen variëren tussen de 45% en 75%. 

Een laatste mixfonds binnen de zogenoemde neutrale allocatiecategorie dat een gold-rating krijgt is Man AHL TargetRisk. Dit volgt een andere, complexere aanpak dan de hierboven beschreven fondsen: een risk parity-strategie die een allocatie hanteert gebaseerd op risicofactoren. De allocatie aan verschillende activaklassen hangt af van de historische en verwachte volatiliteit.

Deze zeer tactische strategie onderscheidt zich van vergelijkbare fondsen door het gebruik van een doordacht toegepaste hefboomwerking en doordat de marktblootstelling snel kan worden aangepast.

Het fonds belegt in vijf brede activaklassen waarbij 50% van het risicobudget van de portefeuille wordt toegewezen aan aandelen en krediet, en de andere helft aan grondstoffen en tegen inflatie beschermende staatsobligaties. Het team kan de blootstelling aan deze activaklassen opvoeren tot aanzienlijke niveaus door gebruik te maken van een hefboom: ze lenen geld om meer activa aan te kopen. 

Het team steunt hierbij op een reeks robuuste risicocontroles die AHL zelf heeft ontworpen. Indicatoren die de volatiliteitsniveaus, het neerwaartse momentum en de correlatie tussen aandelen en obligaties in de gaten houden, hebben hun dienst bewezen door tijdens verkoopsgolven de blootstelling snel en drastisch te verminderen.

De strategie ging bijvoorbeeld door gebruik te maken van de hierboven beschreven hefboomwerking van een blootstelling van 225% eind februari 2020 naar 25% eind maart wat leidde tot een daling die maand van slechts 1,4%, waar het gemiddelde fonds in deze categorie met 9,3% daalde.

Doe-het-zelf-alternatief

Mixfondsen zijn vooral interessant voor beleggers die gespreid willen beleggen zonder er veel omkijken naar te hebben. Asset allocatie bepaalt immers veel meer nog dan de effectenselectie het totale rendement over de lange termijn.

Ook binnen de verschillende categorieën zijn er risicoafwegingen te maken, zoals over het aandeel hoogrenderende obligaties of de blootstelling aan opkomende markten binnen de portefeuille. Het is dus belangrijk om telkens onder de motorkap te kijken om te controleren of de onderliggende allocaties (nog steeds) bij het gewenste risicoprofiel passen. 

Beleggers die de tijd (en de discipline) hebben om zelf periodiek te herbalanceren, kunnen ervoor kiezen om zelf een portefeuille samen te stellen met meerdere bouwstenen. Dat kunnen zowel actief beheerde fondsen als trackers zijn of een combinatie van de twee.

Populaire en brede indices zijn de MSCI All-Country World Index of FTSE World Index voor wereldwijde aandelen en Bloomberg Global Aggregate Bond Index voor obligaties. Bij deze aanpak is het belangrijk om de (transactie)kosten goed in de gaten te houden en bijvoorbeeld op een vaste dag, zoals de eerste van de maand of van het kwartaal twee of drie orders te plaatsen. 

Zelfs voor hobbybeleggers of traders die beter willen doen dan de markt, kan zo'n breed gediversifieerde doe-het-zelfportefeuille als basis fungeren. Individuele effecten kunnen worden toegevoegd en de allocatie, zeker met trackers, kan snel worden aangepast.

Voor sommigen doet de mixportefeuille dienst als terugvalbasis voor wanneer de belegger het even niet goed weet of tijdelijk geen interessante kansen ziet. Zoals menig studie uitwijst, is het immers vooral belangrijk om in de markt te blijven. 

Thomas De Fauw is analist multi-asset fondsen bij Morningstar Benelux.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront