'Amerikaanse aandelen 15% ondergewaardeerd'

Door Belegger.nl op 12 september 2022 13:55 | Views: 7.978

'Amerikaanse aandelen 15% ondergewaardeerd'

De Amerikaanse aandelenmarkt noteert 15% onder de fair value die Morningstar ervoor berekent, schrijft Dave Sekera, CFA en hoofdstrateeg Amerikaanse aandelen bij de financieel dienstverlener. Uit de gratie geraakte large cap-groeiaandelen zijn bijzonder interessant, omdat ze over ijzersterke concurrentievoordelen beschikken. 

Aanvankelijk stegen de koersen in augustus, dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten. De managementteams van veel bedrijven sloegen wel een voorzichtiger toon aan wat betreft hun vooruitzichten voor de tweede jaarhelft. Toch gooiden ze niet de handdoek in de ring, en dat was genoeg om de koersen hoger te zetten.

Maar half augustus kwam de klad erin en sinds de 'havikse' speech van Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole raakten aandelen alle winsten weer kwijt.

'Markt is té pessimistisch'

"Door deze pullback noteren de ongeveer 700 Amerikaanse aandelen die wij volgen tegen een korting van gemiddeld 15% ten opzichte van onze fair value. Wij denken echter dat de markt té pessimistisch is en dat de zwakte op korte termijn te ver wordt doorgetrokken in de toekomst."

Groeiaandelen zijn het meest teruggevallen. De sectoren die het meest gevoelig zijn voor economische neergang hebben nu de aantrekkelijkste waarderingen, stelt Sekera. De techsector, met zwaargewichten als Meta en Alphabet, is het meest ondergewaardeerd. 

"Defensieve namen zijn beter blijven liggen. Wij denken dat beleggers te veel betalen voor dit soort aandelen. De nutssector wordt verhandeld met een premie van 9% ten opzichte van onze fair value. Hoewel wij verwachten dat de inflatie in 2023 zal gaan afvlakken, is dit wel de sector die het hardst geraakt wordt mocht de inflatie voor langere tijd zo hoog blijven."

"Energie was de meest ondergewaardeerde sector aan het begin van 2022 maar dat is nu wel anders. We zien momenteel een premie van 5%."

Kies voor bedrijven met concurrentiekracht

Bedrijven met een wijde economische moat ('slotgracht': concurrentievoordeel) zullen de beste rendementen op geïnvesteerd kapitaal opleveren, verwacht Morningstar.

"Om te voorkomen dat rivalen van die rendementen afsnoepen, beschikken deze bedrijven over sterke concurrentievoordelen die de tand des tijds doorstaan. Volgens onze mening onderschat de markt het belang van deze concurrentievoordelen. We zien daarom veel waarde in wide moat-aandelen voor langetermijnbeleggers."

Deze wide moat-aandelen zijn verder weggevallen dan de bredere markt. Vooral large cap-groeiaandelen zijn uit de gratie geraakt. Morningstar noemt een aantal voorbeelden hieronder. Dit zijn dus bedrijven met een sterk concurrentievoordeel, die behoorlijk zijn weggezakt.

Lees meer: 'Tech begint aan nieuwe bullmarkt'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront