7 explosieve aardgasaandelen

Door Belegger.nl op 15 september 2022 09:05 | Views: 12.471

7 explosieve aardgasaandelen

Nu Rusland een belangrijke pijpleiding naar Europa stillegt, komt er beweging in een aantal aardgasaandelen. Het klinkt cynisch, maar zo werkt het in de markt, schrijft Josh Enomoto op InvestorPlace.

De cocktail van binnenlandse vraag en geopolitieke spannigen is veelbelovend voor de beste aardgasaandelen. Het Westen bestookt Rusland met sancties, het Kremlin reageert door de gaskraan naar Europa dicht te draaien. Oekraïne beseft dat dit waarschijnlijk onderhandelingstactiek is. Langdurige conflicten missen hun uitwerking niet op energiegebied. Europa is niet de enige regio die lijdt.

Er speelt meer dan een gewapend conflict. In 2021 was aardgas de grootste bron (circa 38%) van elektriciteitsopwekking in de VS. Met de intense hittegolven die het land dit jaar teisterden, schoot het elektriciteitsverbruik omhoog. Ook dit belooft veel goeds voor de onderstaande aardgasaandelen.

Tijd om te kijken naar de beste explosieve aardgasaandelen. De keuze van Enomoto valt op deze zeven.

Cheniere Energy – met ticker LNG groot in vloeibaar aardgas

Cheniere Energy is gespecialiseerd in vloeibaar aardgas, ofwel LNG. Wat LNG zo essentieel maakt voor de wereldwijde energievoorziening is de compressie ervan ten opzichte van aardgas in zijn oorspronkelijke vorm. De compressie maakt het eenvoudiger om te transporteren. Cheniere is een belangrijke LNG-exporteur. Het conflict in Oost-Europa heeft grote gevolgen voor het bedrijf. Volgens TradeWinds leverde Cheniere Energy in de eerste helft van 2022 meer dan 70% van zijn export aan Europa. Daarom mag LNG niet ontbreken op het kooplijstje met beste aardgasaandelen.

Het aandeel met ticker LNG heeft ook de aandacht getrokken van Arend Jan Kamp op IEX.nl. Hij wijst op de koerssprong dit jaar van 58,5% tot nu toe. Cheniere presteert volgens hem met omzet en winst regelmatiger dan de koers suggereert, en zeker de laatste jaren is er een gestage, maar scherpe lijn omhoog. De vrije kasstroom en het dividend groeien de laatste vier jaar eveneens stevig en gestaag. Lees hier zijn artikel: Wat. Een. Aandeel! LNG-fonds Cheniere, met LNG als ticker

EQT Corporation – profiteert van Poetins harde spel

Een ander bedrijf dat kan profiteren van de huidige omstandigheden is EQT Corporation. Dit jaar maakt het aandeel een spurt op de aandelenmarkt. Sinds januari behaalde het aandeel een rendement van bijna 122%. En de afgelopen maand steeg het 11%, wat impliceert dat de omstandigheden voor rugwind blijven zorgen.

Dat Rusland het hard speelt, speelt juist bedrijven zoals EQT in de kaart. EQT is in gesprek met verschillende LNG-eindgebruikers. Als de vraag naar energie toeneemt, kan het bedrijf investeren in meer capaciteit. In het tweede kwartaal van 2022 verdrievoudigde de omzet naar 3,37 miljard dollar. Ook boekte het een nettowinst van 891 miljoen, terwijl er vorig jaar bijna net zoveel verlies werd geleden.

Range Resources – met export heel relevant in de energietransitie

Range Resources boort actief in Pennsylvania naar aardgas. Terwijl ideologen pleiten voor hernieuwbare energiebronnen, is de realiteit dat deze energiebronnen niet betrouwbaar zijn. Voorlopig zijn fossiele brandstoffen nog relevant.

Daarom misstaat RRC niet op een kooplijstje aardgasaandelen. Nu Rusland de gaskraan naar Europa afknijpt, is de vraag naar aardgas en in het bijzonder LNG, sterk toegenomen. Range kan de exportactiviteiten opvoeren.

Southwestern Energy – gasexporteur heeft baat bij Europa’s energiebeleid

In juni van dit jaar haalde schaliegasproducent Southwestern Energy de krantenkoppen toen het een deal tekende om duurzaam gewonnen gas te leveren aan een Noord-Amerikaanse dochteronderneming van een Duits nutsbedrijf. Een overeenkomst die aantoont dat veel landen nog steeds op zoek zijn naar 'milieuverantwoorde oplossingen'. Volgens de topman is aardgas van fundamenteel belang voor een CO2-arme toekomst.

Met name Amerikaans aardgas speelt volgens hem een vitale rol in de ondersteuning van de wereldwijde energievoorziening en -zekerheid. Topman Bill Way weet wat hij zegt. Voordat Rusland Oekraïne binnenviel, was Europa bezig zijn kerncentrales te sluiten, wat de energiecrisis verergerd heeft. Bedrijven als Southwestern kunnen hiervan profiteren. Het is cynisch, maar dit aandeel behoort daarom tot de beste aardgasaandelen om te kopen.

Antero Resources – aandeel met veel potentie

Antero Resources is een koolwaterstofexploratiebedrijf met reserves in het Appalachian Basin. Verder wint Antero koolwaterstof via hydraulische fracturering.

Dankzij de vraag naar fossiele brandstoffen, heeft het aandeel buitengewoon goed gepresteerd. Het is tot nu toe 126% gestegen in 2022. Na een piek in juni en daling daarna, zijn de aandelen de afgelopen maand weer met 6% gestegen. Speculanten hopen op nog meer rendement. Antero zou volgens berichten binnenkort in staat zijn om de hoeveelheid aardgas die het exporteert naar Europa meer dan te verdubbelen.

Het financiële plaatje van Antero is aantrekkelijk, het aandeel heeft opwaartse potentie. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf een omzet van 2,35 miljard dollar, meer dan het dubbele dan een jaar eerder. Het verlies in 2021 is omgebogen in een nettowinst van 765 miljoen dollar.

Coterra Energy – langetermijnkansen in LNG-export

Coterra Energy, een vooraanstaand energiebedrijf, is gespecialiseerd in de exploratie van koolwaterstoffen. Het bedrijf is gevestigd in Texas en is actief in de Permian Basin, Marcellus Shale en de Anadarko Basin.

De omstandigheden zijn gunstig geweest voor het aandeel, dat tot nu toe in 2022 52% is gestegen. In mei van dit jaar meldde Reuters dat Coterra nieuwe mogelijkheden onderzoekt voor LNG-export. Toen waarschuwde het bedrijf nog voor een overvolle markt en uitdagende economie.

Coterra maakte ondertussen deel uit van een groep Amerikaanse bedrijven die in gesprek ging met delegaties uit Europa over oplossingen om de afhankelijkheid van Russische energie-importen te verminderen. Nu de geopolitieke factoren escaleren, wordt LNG-export nog aantrekkelijker voor Coterra. De tegenstand die Rusland ervaart in Oekraïne kan leiden tot nog hardere reacties vanuit Moskou. Dat maakt - cynisch genoeg - Coterra tot een van de beste aardgasaandelen om te kopen.

Devon Energy – floreert onder de huidige omstandigheden

Onlangs kondigde het onafhankelijke olie- en gasbedrijf Devon Energy een partnerschap aan met Delfin Midstream, waarbij Devon gebruik gaat maken van Delfins drijvende LNG-terminal. Devon Energy was een van de bedrijven die door Reuters werden genoemd met betrekking tot kansen in de LNG-sector.

Devon kan een belangrijke speler worden. Zelfs als Oekraïne Rusland verslaat, zal de politiek in Rusland tumultueus blijven. Die chaos betekent juist goed nieuws voor aardgasaandelen. Devon Energy is een gezond bedrijf met een winst van 3,1 miljard dollar over de afgelopen twaalf maanden.

Lees ook: Wordt het bibberen?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront