Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bent u een saaie belegger? Houden zo

Saai is zo slecht nog niet

Financieel analist Ben Carlson neemt het op voor de degelijke belegger, want saai is zo slecht nog niet. 'Boring is better', schrijft hij in zijn blog Boring is Beautiful in Investing. 'Hoe spannender uw portefeuille, hoe slechter uw performance in deze bearmarkt.'

"Er is veel te zeggen voor een strategie die kranig standhoudt in allerlei soorten marktomgevingen", aldus de expert. De oude Blue Chip-bedrijven die dividenden uitkeren en sterke kasstromen hebben doen het dit jaar veel beter dan innovatieve groeiaandelen die wellicht veel potentieel hebben, maar intussen nog geen dollar winst maken.

"Wat een verschil met de FOMO (ofwel Fear of Missing Out)-tijd van 2020 en 2021, toen spannende en meeslepende aandelen nog zo’n beetje de enige place to go leken”, schrijft Carlson. 

Saai of sexy?

"Goed beleggen is saai beleggen. Het vergt veel geduld, discipline en de kracht om de gekte van alledag te negeren. Maar met zo’n strategie kun je niet opscheppen bij vrienden en collega’s. Niemand vertelt opwindende verhalen over een normaal persoon die vlijtig spaart en zijn zuurverdiende geld verstandig investeert, op de kosten let en koers houdt." 

"Dat is niet sexy. Sexy zijn SPAC’s, hippe meme stocks, flitsende IPO’s en enorme bergen geld in korte tijd verdienen. Waarom decennia wachten als je anderen dat geld in één dag ziet binnenharken?"

'Mijn portefeuille is behoorlijk duf'

Maar trek u daar niets van aan, stelt hij gerust. "Het is helemaal prima om rustig en gestaag vermogen op te bouwen. Mijn portefeuille is behoorlijk duf. Het grootste gedeelte bestaat uit indexfondsen en goedkope ETF’s. En nee, daar word je niet in één dag rijk van."

"Begrijp me niet verkeerd; het is echt geen schande om wat leuke of opwindende dingen aan je portefeuille toe te voegen. Een beetje spanning houdt het leuk. Ook ik heb geinvesteerd in vastgoed, wat fintech-startups en crypto. Maar dat doe ik alleen met geld dat ik over heb."

'Overleven is een ondergewaardeerde kwaliteit'

Iedereen heeft een andere risicobereidheid, erkent de expert. "En natuurlijk kunnen ook saaie aandelen door het putje gaan. Na 20 jaar werken in de financiële markten weet ik dat overleven een ondergewaardeerde kwaliteit is. Ik heb vele fondsen, portefeuillemanagers en strategieën over de kop zien gaan. Er is veel te zeggen voor een strategie die kranig stand houdt in allerlei soorten marktomgevingen."

Saai komt altijd weer in de mode

Spannende beleggingen werken niet altijd. Niets werkt altijd. Maar je hebt 'suf spul' nodig als ballast in je portefeuille, want saai komt altijd weer in de mode. Carlson sluit zijn blog af met een mooie wijsheid:

When the boring stuff doesn’t work it usually means underperformance.
When the exciting stuff doesn’t work, you can lose all of your money.

Zie ook: Saai is weer sexy: stabiele bedrijven voor onstuimige tijden 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht