Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Deze rally stopt na de jaarwisseling'

'Deze rally stopt na de jaarwisseling'

Sinds een maand of twee hebben Europese aandelen de wind in de rug, maar econoom Steven Bell van Columbia Threadneedle denkt dat de koersen na de jaarwisseling opnieuw pas op de plaats moeten maken.

"De koerswinsten van Europese aandelen zijn sinds eind september opmerkelijk te noemen. De Euro Stoxx 50 steeg met 20% en dat was voor veel analisten, inclusief mijzelf, een verrassing. De algemene tendens over Europese aandelenbeleggingen was juist eerder negatief."

Dalende gasprijzen

Maar is dit dan een terugkeer naar de bullmarkt, of is het een kortstondige bearmarktrally? "Een groot deel van de huidige koerswinsten wordt direct veroorzaakt door dalende gasprijzen. Dat is op zich goed nieuws. Vraag en aanbod zijn weer beter in balans."

Duitsland heeft de gasvoorraden aangevuld en het aanbod van LNG steeg sterk, vooral uit de VS. Daarnaast zijn de steunprogramma’s voor energieprijzen in Duitsland en Nederland een schot in de roos, stelt Bell. "Wel subsidies, maar tot een bepaald niveau zodat het aantrekkelijk blijft om energie te besparen. Er is in de Duitse samenleving een grote inzet om het energieverbruik terug te dringen, ongeacht de prijs."

Aan de andere kant zijn er de risico’s. "De oorlog in Oekraïne verloopt voor de Russen weliswaar niet al te best, maar de aanvallen op de Oekraïense energievoorziening zijn effectief geweest. Als de energietoevoer naar Europa vanuit het Midden-Oosten deze winter onderbroken wordt, kan dat een prijsschok teweeg brengen."

Nog wel een mooie kerst, maar daarna...

De economische data in het algemeen zien er volgens Bell beter uit dan verwacht, maar toch denkt hij dat deze aandelenrally slechts tijdelijk is. "Consumenten in ontwikkelde landen trakteren zichzelf na twee zware coronajaren dit jaar waarschijnlijk op een mooie kerst. Dat is de reden waarom ik denk dat de huidige rally nog even aanhoudt, maar niet voor lang."

Ten eerste zullen de meeste Europese consumenten een forse inkomensdaling voor de kiezen krijgen, legt hij uit.

"De lonen stijgen weliswaar met 3%, maar dat zet weinig zoden aan de dijk bij een inflatie van in de dubbele cijfers. Voor kerst kunnen mensen nog wel aanspraak maken op hun spaarpot uit de coronajaren, maar na de jaarwisseling zullen ze toch echt op hun uitgaven gaan bezuinigen. En als de vraag inzakt, dalen de marges ook. Ik denk dus dat dit een bearmarktrally is."

Zie ook: Deze sectoren en bedrijven zijn recessieproof

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht