Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze 5 techaandelen maken kans op een fraai 2023

Deze 5 techaandelen maken kans op een fraai 2023

We sluiten een jaar af waarin techaandelen in de hoek zaten waar de klappen vielen. Maar een nieuw jaar biedt weer nieuwe kansen. Josh Enomoto zet InvestorPlace 5 top techaandelen op een rij, met een aantrekkelijk perspectief voor contraire beleggers.

De Fed zorgde voor aanzienlijke uitdagingen voor risicovolle ondernemingen. De hogere rente plus leenkosten ontmoedigden investeringen. Daar bovenop kwamen nog geopolitieke spanningen en problemen in de toeleveringsketen.

Het deed allemaal afbreuk aan de innovatie. Grote techbedrijven moesten de broekriem aantrekken en kondigden ontslagen aan. Zoveel negativiteit trekt onverschrokken beleggers aan. Voor hen geeft Enomoto een top 5, dit zijn ze:

  • Microsoft
  • Alphabet
  • Meta Platforms
  • PayPal
  • Imax

Microsoft – daar kan niemand omheen

Ondanks het kille klimaat voor techbedrijven, is Microsoft een logische keuze voor 2023. Het aandeel is dit jaar bijna 29% gedaald. Dat creëert een kans die beleggers niet mogen negeren. Microsoft beschikt over een stevige en brede basis.

Ten eerste domineert het de sector van de desktopbesturingssystemen met een marktaandeel van 75,11%. Ten tweede heeft het snel een plek weten te veroveren in het subsegment van de werkplekcommunicatie. Als thuiswerken blijft bestaan, blijft ook Microsoft relevant. Loopt het anders, dan kunnen de andere productcategorieën van het bedrijf het stokje overnemen. Hedgefondsen houden ook van Microsoft. Zij hebben hun positie sinds het eerste kwartaal van 2022 uitgebreid. 

Alphabet – wie zoekt, die vindt Google

Eens was Google een van de grootste vernieuwers, ondertussen is het wennen voor Alphabet. Sinds het begin van dit jaar verloren de aandelen (klasse C) zo’n 38% aan waarde. Toch staat Alphabet op het lijst met veelbelovende voorspellingen voor 2023. Het is al een oud argument, maar Google is onmisbaar op het internet. De zoekmachine heeft een marktaandeel van 92,21%.

Chinezen en de Russen zijn geen partij voor Google. De vraag naar zoekmachines zal waarschijnlijk nog verder stijgen. Mensen die hun baan verliezen gaan op zoek naar werk of naar mogelijkheden om een zelfstandig inkomen te verwerven. En dat versterkt weer de positie van Google. De negen analisten die het aandeel volgen, beoordelen allemaal het aandeel als koopwaardig. Dat is een bevestiging om het aandeel te selecteren als een van de beste tech voorspellingen voor 2023.

Meta Platforms – zonder metaverse een topaandeel

Deze naam op het toplijstje van Enomoto is wel een risico. Het aandeel Meta is dit jaar meer dan 65% gekelderd. Grotendeels komt dat door een daling in digitale reclame-inkomsten. Bovendien blijft Meta investeren in metaverse, ondanks forse kritiek. De laatste maand van het jaar won het aandeel 8,5%.

In de tweede helft van 2022 kondigde Meta zowel een personeelsstop als een forse ontslagronde aan. Maar Meta moet enkele van zijn kostbare investeringen in de metaverse heroverwegen. Enomoto pleit er zelfs voor om het helemaal stop te zetten. Het bedrijf bezit nog steeds het krachtige Facebook-netwerk, waar het management zich op zou moeten concentreren. Als ze dat doen, dan kan Meta een van de top tech voorspellingen voor 2023 zijn.

PayPal – de gig-economie betaalt zich uit

Ook PayPal is een risico onder de tech voorspellingen voor 2023. Sinds begin van het jaar verloor het aandeel bijna 65% van zijn waarde. Maar Enomoto denkt dat het zich in de beginfase van een mogelijk herstel kan bevinden. De pijn zat vooral in het begin van het jaar, de laatste zes maanden verloor het aandeel nog maar 9%. PayPal kan uitgroeien tot de verrassing voor het nieuwe jaar.

PayPal profiteert van de ontluikende gig-economie. Volgens Industry Research was deze in 2021 goed voor 355 miljard dollar. Tegen 2027 voorspellen deskundigen een groei tot 873 miljard dollar. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van 16,18%. PayPal geniet robuuste steun van zowel analisten als institutionele partijen. Van de 28 analisten beoordelen er 21 het aandeel als koopwaardig en de andere zeven geven het een houden-advies. Hedgefondsen hebben dit jaar hun blootstelling aan het bedrijf verhoogd.

IMAX – met wat durf en geduld 

Imax lijkt een minder vanzelfsprekende naam onder de techaandelen. En de specialist in filmprojecties lijkt onnodig riskant. De markt heeft last van onderprestatie, waardoor het aandeel dit jaar met 26% is gedaald. Als we hedgefondsen als graadmeter nemen, dan blijkt dat zij hun blootstelling eraan geleidelijk hebben verminderd.

Teleurstellingen spelen daarbij een rol. De film Avatar: The Way of Water bracht in zijn debuutweekend slechts 134 miljoen dollar op, minder dan verwacht. Internationaal bracht de film 301 miljoen dollar op. In China bleven de inkomsten met 57,1 miljoen dollar ver achter bij de verwachtingen van 100 miljoen dollar. Maar China herstelt geleidelijk van de coronacrisis en dat biedt weer perspectief. Belangrijk argument voor Imax is dat Hollywood beseft dat het na de pandemie moet focussen op grote kassuccessen. En daar leeft Imax van. Met wat geduld en durf kan ook Imax een eind komen. Een happy end aan 2023?

Lees ook: 'Sommige techaandelen juist nu interessant'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht