Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Tijdbom tikt onder de financiële markten'

'Tijdbom tikt onder de financiële markten'

We leven momenteel met de grootste tikkende tijdbom in de financiële geschiedenis. De ramp wordt groter dan 1929 en krijgt waarschijnlijk vergelijkbare marktgevolgen.

Die waarschuwende woorden schreef Mark Spitznagel, topman van het hedgefonds Universa Investments, in een brief aan zijn beleggers.

Spitznagel waarschuwt dat de uitdijende schulden in de wereldeconomie een ravage op de markten zullen aanrichten die vergelijkbaar zal zijn met wat er in de jaren 30 gebeurde. En wij zijn er zelf verantwoordelijk voor.

"De centrale bankiers spelen met vuur"

Onlangs reageerde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tevreden op de arbeidsmarkt- en inflatiecijfers, maar gaf ook aan dat ze de recessierisico's niet wilde bagatelliseren. Een economisch model van Bloomberg schat de kans op een recessie dit jaar op 100%; sommige analisten gaan uit van een milde neergang gezien de sterke arbeidsmarkt en afnemende inflatie.

Spitznagel heeft al lang kritiek op centrale banken omdat ze de rente te laag houden. Vorig jaar voorspelde hij dat als deze kredietzeepbel ooit knapt, dit het meest catastrofale marktfalen ooit zal zijn.

In zijn meest recente beleggersbrief deed hij er nog een schepje bovenop. Hij trok fel van leer tegen de wereldwijde schuldniveaus. De correctie die ooit natuurlijk en gezond was, is een inferno geworden dat het systeem volledig kan vernietigen, schreef hij. De schulden zijn gewoon te groot, en dat maakt de zaak licht ontvlambaar.

Tail risk-fonds moet het hebben van marktdrama’s

Universa is een zogenaamd tail risk-fonds. Zo’n staartrisico-hedgefonds is bedoeld om beleggers te beschermen tijdens de zwaarste marktomstandigheden. Dit soort fondsen gedijt tijdens marktdalingen, en is dus gespitst op risico's. Nassim Nicholas Taleb, bekend van The Black Swan, is als adviseur verbonden aan het tail risk-fonds van Universa.

Hij is het eens met Spitznagel:


Hedgefondsen in tijden van marktdalingen

De strategie van Universa zou volgens Spitznagel een gemiddeld rendement op geïnvesteerd kapitaal van 402% kunnen opleveren als de S&P 500 in een maand tijd 10% daalt.

Als een belegger 2% van zijn portefeuille aan Universa zou toewijzen, zou de samengestelde jaarlijkse groei de afgelopen vijf jaar 10,4% hebben bedragen. Het totale rendement voor de S&P 500 bedroeg over die periode meer dan 55%.

Volgens LCH Investments hebben hedgefondsen vorig jaar meer dan 200 miljard dollar verloren. Dat roept de vraag op hoe ze zich voorbereiden op een neergang. Universa gaf geen inzage in het behaalde rendement over het afgelopen jaar, waarin de S&P500 19,4% lager eindigde. Volgens Spitznagel was het niet echt een gunstig jaar.

Doemdenkers hebben niet altijd gelijk

Spitznagel en Taleb hebben al eerder alarm geslagen over de economie, maar niet al hun onheilsprofetiën komen uit. In oktober 2013 zei Spitznagel tegen CNBC dat er een grote crash aankwam en de markt wel 40% zou kunnen dalen. Ondanks tussentijdse periodes van marktvolatiliteit steeg de S&P500 tot maart 2020, toen de markt instortte nadat de coronapandemie de wereldeconomie lamlegde.

Spitznagel voorspelt nu een recessie vergelijkbaar met de Grote Depressie. Veel analisten en economen denken echter dat de neergang de Amerikaanse economie weinig schade zal berokkenen. Mark Zandiw, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, denkt zelfs dat de Amerikaanse economie een volledige recessie af zal weten te wenden, maar wel te maken zal krijgen met hogere werkloosheid en stagnerende groei. Hij sprak van 'een langzame recessie'.

Lees ook: 'Centrale banken hebben monster gecreëerd'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht