Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Waarom we altijd op de bodem verkopen en hoe dat te voorkomen

Waarom we altijd op de bodem verkopen en hoe dat te voorkomen

'Buy low, sell high', luidt een bekende beurswijsheid. Het klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het nog knap lastig. Waarom verkopen we toch vaak op de bodem? En belangrijker: hoe kunnen we dat voorkomen?

Darius Foroux schreef er een interessant blog over.

Hij beschrijft vier fases die aandelenkoersen doormaken. De meeste beleggers worden enthousiast aan het einde van de ‘bewustwordingsfase’ en aan het begin van de ‘euforische fase’. Je kunt in die periode weinig verkeerd doen als je bullish bent. De koers stijgt en je voelt je slim omdat je ingestapt bent.


Maar dan...

Maar vroeg of laat crashen de markten. En je hebt geleerd: buy the dip, dus dat doe je. 'De terugval is vast tijdelijk', is het idee. Maar het aandeel blijft maar dalen. En dalen. Nog maar eens bijkopen? Waarna de koers helemaal onderuit gaat. Negativiteit en bearishness alom.

En opeens is het genoeg. Het aandeel moet eruit! Hij daalt inderdaad nog verder. 'Pfieuw, daar ben ik goed weggekomen!', is de logische gedachte. Daarna stabiliseert de koers en begint hij weer langzaam te stijgen. 'Daar trap ik niet nog eens in', denk je.

Lees ook: Aan deze 4 signalen kunt u bodemvorming herkennen

Ook Foroux voerde deze dialoog meerdere malen met zichzelf. Hoe kon hij deze vicieuze cirkel doorbreken? Volgens hem is het onder controle houden van emoties key. Kies een strategie die bij je past en houd je daar aan. Hij somt een aantal dingen op die hij heeft geleerd:

1. Negeer de media

"Financiële media berichten over de waan van de dag en de dingen die op dit moment gebeuren. Maar de aandelenmarkt is een organisme dat leeft volgens eigen regels. En wat veel mensen niet goed begrijpen is dat de meeste media vooral berichtgeven, en niet zozeer duiden. Er wordt bericht dat aandelen dalen, maar niet waarom. Het is niet verkeerd om de media te volgen, maar laat je er niet te veel door beïnvloeden."

2. Ontwikkel een beleggingsstrategie voor altijd

"Als je geen strategie hebt die je je hele leven zou willen volgen, dan zou ik helemaal niet beleggen", zegt Foroux resoluut. "De financiële markten zijn geen restaurants. Je kunt niet verschillende dingen uitproberen, want dat kost veel geld. Beleggen is alleen succesvol als het saai is en niet te gevarieerd. Kies één restaurant en blijf daar eten totdat je met pensioen gaat."

3. Leef vooral je leven

John Bogle, de grondlegger van Vanguard en degene die indexbeleggen populair maakte, stelde dat je eigenlijk nooit naar je beleggingsportefeuille zou moeten kijken. Investeer gewoon een vast bedrag per maand en ga door met je leven. En als je met pensioen gaat, liquideer je portefeuille en geniet van de rijkdom die je in al die jaren hebt opgebouwd. Zelf heeft Foroux niet zo’n ijzeren discipline; hij bekijkt zijn portefeuille enkele keren per maand. "Maar kijk zeker niet iedere dag!"

4. Wees tevreden

"Het leven hoeft niet altijd beter te zijn met meer geld. Het wordt meestal alleen maar lastiger, omdat je er ook naar gaat leven. Je geeft meer uit dan eerst en het is niet zo gemakkelijk om dan weer terug te schalen. Het beste werkt een situatie waarin je prima kunt leven, maar die niet té comfortabel is. En wees blij met wat je hebt. Sparen is niet verkeerd, maar houd niet teveel cash aan als je het toch niet gebruikt. Beleg dat liever."

5. Het hoeft niet

"De meeste mensen zou ik aanraden om helemaal niet in aandelen te beleggen. Het is namelijk niet voor iedereen geschikt. Als je rationeel en verantwoordelijk bent moet je er voor gaan, maar wees eerlijk. Als je niet het karakter en zelfcontrole hebt, begin er niet aan."

"Om te voorkomen dat je aandelen verkoopt op de bodem, is er een combinatie nodig van kennis, zelfcontrole en zelfbewustzijn. En dat ontwikkel je niet in binnen een dag, een maand of zelfs een jaar. Geef jezelf de tijd om het te ontwikkelen. Dat zal zich uiteindelijk uitbetalen."

Bekijk ook: 3 redenen om aandelen wél te verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht