Inspelen op AI zonder Nvidia

Door Redactie op 8 juni 2023 13:30 | Views: 8.431

Inspelen op AI zonder Nvidia

De markt beloonde Nvidia dit jaar voor zijn vorderingen in kunstmatige intelligentie met een duizelingwekkende koersstijging van 170%, zo schrijft Barron's.

Bedrijven in andere sectoren die ook van kunstmatige intelligentie kunnen profiteren zien dat nog niet terug in de beurskoers. Het gaat hier in het bijzonder om bedrijven die een rol spelen in de energietransitie.

Innovaties

De markt ziet aan AI gerelateerde innovaties in sectoren zoals nutsvoorzieningen, schone energie en olie en gas over het hoofd. Zo kan kunstmatige intelligentie voor innovatie zorgen op het gebied van energie-opslag en microgrids. Twee bedrijven die er wat dat betreft uit springen zijn SunRun en Stem. 

Koolstofdioxide afvangen en opslaan

Daarnaast biedt AI kansen bij het opvangen en opslaan van CO2. Hiervan profiteren fossiele energiebedrijven zoals Shell, Exxon Mobil en Chevron dan weer. Bedrijven die schone energie produceren helpen bij het creëren van een AI-infrastructuur. Hiervan is het waterstof- en groene-energiebedrijf Bloom Energy een goed voorbeeld. Dat zit in een sleutelpositie om energie te leveren aan datacenters die zoeken naar goedkope en betrouwbare energie.

Potentie 

Al met al lijkt het er niet op dat de markt de potentie van AI voor kleinere aan energie gerelateerde concerns op waarde schat. Naast dat energiebedrijven door kunstmatige intelligentie efficiënter kunnen opereren, is er een toenemende vraag naar schone energie om de netto uitstoot terug te dringen. Dit kan kansen bieden voor beleggers die Nvidia te prijzig vinden en toch een graantje van de AI-evolutie mee willen pikken.

Lees ook: De top 10 van de beste AI- en techbedrijven

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront