Morgan Stanley: er is een winstrecessie in aantocht

Door Redactie op 8 juni 2023 08:30 | Views: 9.654

Morgan Stanley: er is een winstrecessie in aantocht

Er komt een winstrecessie aan en het zal erger zijn dan iedereen denkt.

Aandelenmarkten staan voor een correctie. Die waarschuwing geeft Morgan Stanley aan zijn klanten. De zakenbank voorspelt een significante winstrecessie in de tweede helft van dit jaar. Beleggers kunnen zich indekken met defensieve beleggingen die een winstrecessie kunnen doorstaan.

Tegen het einde van het jaar zal de winstdaling zo’n 16% bedragen voordat er een sterke opleving komt in 2024. Morgan Stanley wijkt hiermee af van de consensus, maar de verwachting wordt ondersteund door modellen en de visie dat het monetaire beleid pas in 2024 weer wordt versoepeld. Dat gebeurt niet in 2023, schreef chief investment officer Michael Wilson. Volgens hem bevinden we ons midden in verschillende korte maar heftige winstcycli in de context van een bredere bullmarkt die niet aan de economische cyclus is gerelateerd.

Wilson en zijn team voorspellen een daling van de S&P500 tot 3900 punten tegen het einde van het jaar. Momenteel koerst de graadmeter bijna 20% hoger ten opzichte van de bodem van oktober 2022.

het team voorziet een gemiddelde winst per aandeel van 185 dollar. Hiermee ligt de winstvoorspelling van Morgan Stanley voor de S&P500 17% onder de marktconsensus. De enige andere keren dat de spread tussen het winstmodel en de consensus zo groot was, waren in augustus 2008 en eind 2001. Beide keren waren dat risicoperiodes voor aandelen, stelt de zakenbank.

AI-hype kan het tij niet keren

Morgan Stanley is niet alleen in zijn mening dat aandelenbeleggers een te rooskleurig beeld hebben. Volgens Factset zijn de winsten van S&P500-bedrijven nu al twee kwartalen op rij gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Economen blijven waarschuwen dat er een economische vertraging op komst is, of de Federal Reserve nu wel of niet doorgaat met het verhogen van de rente. Intussen zijn de aandelenkoersen gestegen; de Nasdaq steeg in de afgelopen maand zelfs met bijna 10%.

Aandelen als Nvidia, Marvell Technology en MongoDB zijn flink gestegen. Hoewel Morgan Stanley's aandelenteam niet negatief staat tegenover technologie als geheel, doet het niet mee met de AI-hype. Er zullen zeker aandelen zijn die versnelde groei laten zien door AI. Maar Morgan Stanley denkt niet dat het genoeg zal zijn om het traject van de algehele cyclische winsttrend te veranderen, omdat de omzet vertraagt en de kostendruk hoog blijft.

Indekken tegen correctie

Hoewel Wilson en zijn team nog steeds een bredere seculaire bullmarkt zien, zien ze op korte termijn een cyclische bear market aankomen, omdat de markten te snel de vertragende effecten van de stijgende rente achter zich hebben willen laten. Morgan Stanley vergelijkt de stijging van de aandelenkoersen in 2021 en de daaropvolgende correctie in 2022 met de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen de economie ook moeite had om spaaroverschotten te beheren en de prijzen laag te houden.

De bear market zal leiden tot een correctie van sommige aandelenkoersen en de S&P500. Als dat gebeurt wordt het beleid van de Fed soepeler, verwacht Morgan Stanley. Maar dat zal pas in 2024 zijn, en niet eind 2023 zoals de futuresmarkten momenteel inprijzen.

Ter bescherming geeft Morgan Stanley de voorkeur aan traditionele defensieve sectoren zoals gezondheidszorg, niet-duurzame consumentengoederen en nutsbedrijven. Beleggers moeten zoeken naar sectoren met een betrouwbaar trackrecord van outperformance tijdens winstrecessies.

Lees ook: Hoe beleg je in een recessie?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront