Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

"Imtech moet onderdelen verkopen"

Gordels om, Imtech beleggers?

"Een verkoop van onderdelen door Imtech lijkt steeds noodzakelijker te worden vanwege de nog steeds erg krappe financiële positie en de banken die de technische dienstverlener in de nek zitten. Door onderdelen te verkopen zou Imtech weer wat financiële armslag krijgen."

Dit beweer ik niet, maar ABM Financial News. Auteur Merwin Bisseling pakt uit met een stevig verhaal waarvoor hij de volgende kenners sprak:

  • Andre Mulder van Kepler Cheuvreux
  • Teun Teeuwisse van ABN Amro (ja, die!)
  • Willem Burgers van het Add Value Fund
  • Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers
  • Edwin de Jong van SNS Securities

Ga gauw lezen zou ik zeggen, ik pik nog deze krenten uit de pap:

"Burgers noemt een verkoop van de divisie Marine, goed voor grofweg 9 procent van de groepsomzet, een optie. Vooral omdat deze activiteiten verhoudingsgewijs veel werkkapitaal vereisen. Ook analist Mulder ziet een verkoop van Marine als de meest logische keuze. "Een vreemde eend in de bijt", aldus Mulder."

"Volgens analist Edwin de Jong van SNS Securities kunnen ook de ICT-tak en de Scandinavische activiteiten in de etalage worden, hoewel die moeilijker te ontvlechten zijn dan Marine. Deze twee divisies zijn goed voor respectievelijk 12 en 15 procent van de groepsomzet.

"De Jong zegt dat met name in Scandinavië de marges sterk zijn. Imtech liet bij de meest recente winstwaarschuwing, waarbij er sprake was van waardecorrecties en projectverliezen bij verschillende divisies, de Scandinavische divisie links liggen."

Wacht eens even, de marges in Scandinavië. Was het niet Teeuwisse die eind vorig jaar de marges in Duitsland verdacht hoog vond?  

"Ook Teeuwisse noemt de relatief hoge marges in Scandinavië opvallend. Daarbij wijst de analist op de margedaling die Imtech over het eerste kwartaal meldde. Dit betekent volgens Teeuwise dat er of sprake is van stevige prijsdruk, of dat Imtech "de manier van zaken doen moest aanpassen".

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 juni

    1. NL industriële productie april
    2. FuelCell Q2-cijfers
  2. 11 juni

    1. NL inflatie mei def.
    2. VK werkloosheid april
    3. VS ondernemersvertrouwen MKB mei
    4. Eurocommercial Properties AvA
    5. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht