Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Let op de kracht van trends!

Door in te spelen op mondiale trends kun je als belegger heel veel geld verdienen. Denk maar eens aan duurzame energie, online shopping en cyber security. Daar waren de rendementen de laatste tijd erg fraai. Maar trends kunnen ook zeer vernietigend zijn, vooral als je ze niet of te laat onderkent.

Ik vind Nokia altijd een heel duidelijk voorbeeld. Zij zagen immers veel te laat de potentie van smartphones. Het resultaat: van de belangrijkste mobieltjesfabrikant ter wereld werden ze een onbeduidende, kleine speler en gingen ze in koerswaarde circa 90% onderuit. Als je als belegger in 2007 was geswitcht naar Apple, de aanjager van de smartphonetrend, had je honderden procenten aan koerswinst kunnen bijschrijven. Bovenstaand voorbeeld geeft denk ik aan dat het zinnig is om trends in de gaten te houden.

Kodak

En dat is zeker niet het enige voorbeeld van disruptive potential, zoals dat met een mooie term heet. Daarmee wordt bedoeld dat krachtige mondiale trends bestaande businessmodellen en bedrijven die niet tijdig de bakens verzetten kunnen wegvagen. Wat te denken van wat langer geleden Kodak, dat de opkomst van digitale fotografie miste. Kodak ging op het nippertje niet failliet en Canon en Nikon profiteerden.

Ryanair

Er zijn legio andere voorbeelden. Neem de trend dat steeds meer mensen kiezen voor goedkoop vliegen. De prijsvechters in de luchtvaart, zoals Ryanair en easyJet snoepen voortdurend marktaandeel af van de gevestigde luchtvaartmaatschappijen in Europa. Dat kun je denk ik ook goed aan de hand van beurskoersen duidelijk maken. Ryanair steeg de afgelopen vijf jaar 266%. EasyJet steeg in die periode nog meer, 328%. Air-France KLM daalde in die periode 52%. Dit geeft eens te meer de potentie en de ‘disruptive’ kracht aan van belangrijke trends.

Online shopping

Iets soortgelijks zien we bij de onstuimige opkomst van online shopping, die ten koste gaat van veel traditionele ketens zoals bijvoorbeeld Blokker en V&D. Online shopping zal alleen maar verder groeien zeggen alle specialisten. Volgens de berekeningen van onderzoeksbureau eMarketer zullen de mondiale online verkopen tot en met 2017 met gemiddeld ruim 16% per jaar stijgen naar een totale waarde van ruim € 1800 miljard in 2017.

Trends volgen noodzakelijk voor beleggers

Het volgen van trends doe je daarom, denk ik, vanwege twee belangrijke redenen. Omdat ze verwoestend kunnen zijn, kijk maar naar Nokia en Kodak. En dat zal in de toekomst niet veranderen. En omdat je met krachtige trends zoals online shopping, duurzame energie en cyber security veel geld kan verdienen. En dat is natuurlijk dan weer heel erg leuk.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht