Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Bearmarkt geen basisscenario'

'Bearmarkt geen basisscenario'

Een bearmarkt is niet het scenario waar JP Morgan van uitgaat, maar aanzienlijke stijgingen hoeven we ook niet te verwachten. Daarop wees Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JP Morgan Asset Management, donderdag tijdens de outlookpresentatie in Amsterdam.

Juvyns heeft geen torenhoge verwachtingen van aandelen in 2016. “De outlook ziet er niet super spannend uit. Het probleem blijft liggen bij het genereren van winsten.” Toch denkt de strateeg dat het nog best een positief jaar kan worden. “Als de economische groei verder aantrekt, kunnen de rendementen nog positief uitpakken, op z’n best high single digit.” 

Hierbij zullen dividendaandelen nog belangrijker worden. “Daar kun je mooi het thema Europese aandelen mee spelen. Europese en Amerikaanse aandelen blijven voor ons interessant, terwijl opkomende markten erg zwak zijn. Daarin zijn we nu fors onderwogen. EM-beleggen is beleggen in groei, het probleem is alleen dat ze niet meer groeien. Als ze al iets verbeteren, zal dat pas in de loop van 2016 zijn. We zien er weinig potentie in.”

Correlatie obligaties en aandelen toegenomen

Wat betreft obligaties blijft de situatie lastig, stelt hij. “Het is wellicht een open deur, maar diversificatie is belangrijker dan ooit. En het is moeilijker geworden om met obligaties te diversifiëren. De correlatie met aandelen is toegenomen; obligaties zijn niet meer de buffer die ze eerder waren. Een flexibele strategie ten aanzien van obligaties is daarom van groot belang. Wij hebben nu US High Yield, Euro High Yield en Europese periferie in de portefeuille zitten. We blijven ver weg van de energiesector.”

Wat betreft de wereldeconomie gaat Juvyns uit van een groeipercentage van 3%, waarbij hij opmerkt dat de prestaties in verschillende delen van de wereld verder uiteen zullen gaan lopen.

Een positief punt volgens de strateeg is dat de binnenlandse vraag in Europa blijft toenemen. “Ook de vraag naar krediet blijft toenemen, dat is positief voor banken. Wij zijn dan ook positief over de bankensector.”

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def)
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht