Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Daling aandelenmarkten goed koopmoment

'Wacht eerst op stabilisatie'

Vermogensbeheerder Schroders deed onderzoek naar hoe de markten in de geschiedenis reageerden op verkapping door de Fed. Historisch gezien zijn het koopmomenten, maar Keith wade, hoofdeconoom bij Schroders, wacht toch eerst liever op stabilisatie.

Vooral China en de olieprijs worden nu als ‘schuldigen’ gezien van de huidige volatiliteit. Sommige analisten denken echter dat de renteverhoging door de Fed in december de hoofdreden is. Maar meestal is dit juist een koopmoment, leert de geschiedenis ons. 

Nu anders?

“Als we naar de afgelopen dertien rentecycli kijken, zien we dat de markten de 24 maanden voorafgaand en 24 maanden volgend op een eerste renteverhoging een stijgende lijn vertonen. Deze keer kan het echter anders zijn, want de reden voor een stijgende markt in deze periodes was omzet- en winstgroei bij bedrijven. Doorgaans verkrapt de Fed als het economisch voor de wind gaat.”

Wat deze keer anders maakt, is het moment waarop de Fed is gestart met het verhogen van de rente, zegt Wade. “De Fed heeft de rente op een later moment in de economische cyclus verhoogd dan gebruikelijk. Mogelijk hebben bedrijfswinsten al gepiekt. Er is niet veel groeipotentieel meer voor die bedrijfswinsten, zeker niet als je je bedenkt dat er een loonstijging zit aan te komen.”

“Naar verwachting zullen de waarderingen van aandelen afnemen, waar de winstgroei niet tegenop kan. Dit zet de markten onder druk”, voorziet de econoom.

Veel cash

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, stelt hij ons gerust. “Ik zie nog een aantal positieve drijfveren. Ten eerste beschikken Amerikaanse bedrijven gemiddeld over veel kasgeld, wat ruimte biedt voor overnames en aandeleninkoopprogramma’s. Veel beleggers willen deze rit uitzitten en verroeren zich even niet. Maar het verleden leert dat deze tijden van paniek juist goede koopmomenten zijn, want we zien na een periode van paniek dat de markten over het algemeen weer stijgen.”

Hoewel het dus een goed instapmoment kan zijn, wacht Wade toch liever even af. Hij neemt een neutrale positie in wat betreft aandelen. “Ik wacht eerst op stabilisatie van de yuan en de olieprijzen voordat mijn vooruitzichten voor aandelen verbeteren. Tekenen dat de Fed een renteverhoging in maart op de lange baan schuift, kunnen helpen. Verder vooruit kijkend, blijft Schroders gefocust op winstgroei bij bedrijven die richting geven aan markten in deze turbulente periode.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht