Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Verdien 60.000 euro op tien jaar tijd

60.000 euro verdienen op tien jaar tijd? Dat was precies het verschil indien u tien jaar geleden voor 100.000 euro Amerikaanse aandelen kocht en geen Europese aandelen. Kan Europa dat verschil goedmaken? 

Wonen in Europa heeft ongetwijfeld een pak voordelen. Maar of een land als België economisch beter presteert met vier regeringen en voor elk nieuw voorval een onderzoekscommissie, daar heb ik mijn twijfels over. NewYork telt evenveel inwoners en wordt geleid door één burgemeester.  

'We moeten groeien' werd vervangen door 'we moeten besparen'. De stijgende belastingdruk maakt het alsmaar gekker voor bedrijf én consument. Ik ben geen econoom, maar ik zie wel het grafisch verschil tussen de S&P 500 en de Eurostoxx 600*.

De wisselkoers euro/dollar noteert toevallig rond hetzelfde niveau dan 10 jaar geleden. Die kunt u bijgevolg negeren in de prestatie-verschil-berekening.

Overstappen naar de politiek kan een oplossing zijn om dit verschil weg te werken. Maar veel sneller én efficiënter is dat u steeds investeert in de sterkste index, de sterkste sectoren en de sterkste aandelen van die sectoren. Ik kan het niet genoeg herhalen. Dat is de basis van uw langetermijnbelegging!  

Verschil meten met 'Variantie'

Op korte termijn kunt u op zoek naar een countertrendbelegging of een… Eurostoxx 600 die een inhaalbeweging doet. Zit u in de beginfase van z'’n inhaalbeweging dan doet u een goede zaak.

Via 'Variantie' beschikt u over een knappe formule om dit verschil tijdig vast te stellen. Maar tegelijk met de 'Variantie' kijkt u ook naar de leidraadindicator en het verloop van de S&P 500, dat leg ik nu uit.

Leidraadindicator

De leidaard-indicator staat heel hoog en betekent dat de recente beursstijging door de meeste S&P 500 waarden ondersteund werd. De index noteert opnieuw boven zijn 55-daags gemiddelde.  

Het rondetafelgesprek van Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, met haar drie voorgangers, Bernanke, Greenspan en Volcker zorgde voor nieuwe beursbrandstof.

De driemaandelijkse HeikinAshi toont u het belang van het huidig koersniveau. Ziet u de ronde top en ziet u hoe de laatste kaars die top probeert te doorbreken? Wanneer dit gebeurt controleert u de variantie tussen de EuroStoxx 600 en de S&P 500.

Klik op de grafiek voor een grote versie


Bovenstaande grafiek toont de Variantie over het voorbije jaar. De teller staat op 80 procent! Behalve in april 2015, was de voorbije 10 jaar de variantie nooit zo hoog.  

In 2015 werd die hoge waarde veroorzaakt omdat de EuroStoxx 600 het de maanden ervoor (herinnert u de eerste ECB-injectie) veel beter deed dan de S&P 500. De S&P 500 deed een inhaalbeweging en stak zelfs de EuroStoxx 600 opnieuw voorbij.

De S&P 500 is de trendsetter voor aandelen wereldwijd, die moet dus stijgen, anders hebt u weinig belang aan een afnemende variantie. Want de variantie kan ook afnemen wanneer de S&P 500 feller daalt dan de EuroStoxx 600!

Amerika versus Europa

Positief voor de Amerikaanse beurs zijn 

  • Cijfers voor de industrie waren vorige maand opnieuw beter.
  • De werkloosheidscijfers vielen mee. 
  • De beurs heeft vertrouwen in de Fed.
  • De Fed kondigde aan dat de rente slechts twee keer zal verhoogd worden.
  • De presidentsverkiezingen zijn in aantocht.

Utilities (tracker XLU) is nog steeds de sterkste sector in Amerika. De Nasdaq Compositie en de Nasdaq 100 zijn gestart met een inhaalbeweging. De tracker QQQ die de aandelen van de Nasdaq 100 volgt kreeg van de MarketWatch op 1 april het advies 'Trend kopen' aan 110,36 dollar. 

Voor Europa zijn oplossingen nodig voor:

  • De Griekse schulden. Duitsland en het IMF zijn het niet met elkaar eens.
  • Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. In Nederland vormen de nee-stemmers bij een referendum mogelijks de meerderheid.
  • Het referendum in juni over een mogelijke Brexit.
  • Terrorisme.

Ziet u nu de S&P500 vertrekken én uw favoriete Europese waarden trappelen ter plaatse, dan weet u waarom u binnen tien jaar opnieuw 60.000 euro minder winst maakt… 

*De S&P500 geeft het verloop van de 500 voornaamste bedrijven uit Amerika, de Eurostoxx 600 doet dat voor de 600 voornaamste bedrijven uit Europa.  

Klik op de grafiek voor een grote versie
Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht