Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Negatieve rente heeft omgekeerd effect'

'Negatieve rente heeft omgekeerd effect'

Als de rente hoog is, lenen mensen minder en sparen ze meer. Als de rente laag is, sparen ze minder en lenen ze meer. Maar wat gebeurt er als de rente aanhoudend laag blijft? Bloomberg Business werpt een blik op Denemarken, waar de rente al sinds 2012 negatief is.

De investeringen staan op een laag pitje en de economie zit in een ‘lage groei-crisis’. Ook de inflatie is gestagneerd. De situatie in Denemarken kan misschien een indruk geven van wat andere landen, die aan de vooravond staan van een negatieve renten, te wachten staat, zo staat in het stuk van Bloomberg te lezen.

Beheerders van pensioenfondsen stellen dat de logica van goedkoop geld dat stimulerend werkt niet meer op gaat zodra de rente beneden nul gaat. Dat komt omdat consumenten en bedrijven dergelijk beleid als een teken van crisis beschouwen, en omdat het een onzekere uitkomst heeft.

Veilig stellen

Negatieve rente werkt daarom averechts, stelt Kasper Ullegaard, hoofd fixed-income bij Sampension in Kopenhagen: “Mensen gaan meer sparen om hun toekomstige koopkracht in zo’n onzekere tijd veilig te stellen. Ze gaan voor minder risicovolle beleggingen omdat er zo weinig duidelijkheid is over toekomstige rendementen en risico’s."

Macro-economische cijfers bevestigen de theorie. De Deense overheid schat dat de investeringen in de private sector dit jaar 16,1% van het bbp zullen zijn, tegenover gemiddeld 18,1% tussen 1990 en 2012. Tegelijkertijd ligt de spaarquote op 26% van het bbp, terwijl dit op 21,3% lag in de bijna 20 jaar voordat de rentes negatief werden.

Omgekeerd

Carsten Stendevad, CEO van het Deense pensioenfonds ATP, is erg bezorgd over wat deze negatieve rente betekent. “Ik maak me ernstige zorgen over wat inhoudt voor assetprijzen. Want die drijven ze zeker op. Maar er is altijd reden tot bezorgdheid als die stijging gedreven wordt door centrale banken in plaats van door het genereren van cash flow.”

Volgens Ullegaard zijn de langetermijngevolgen van een extreem lage rente duidelijk. “Het effect is omgekeerd aan wat de bedoeling was. Ze belemmeren lenen in plaats van het te stimuleren.”

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht