Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Motley Fool tipt Bank of America en New York Community Bancorp

Twee koopjes in de bankensector

Tot nu toe was 2016 niet het jaar van de bankaandelen. De sector bleef achter, maar dit zorgde ervoor dat er wel een aantal interessante koopjes is ontstaan. The Motley Fool zet twee daarvan op een rij.

De site selecteert New York Community Bancorp en Bank of America.

New York Community Bancorp (NYSE:NYCB)

“Dit is een grote speler in een nichemarkt. Ze richten zich vooral op het uitlenen van geld voor appartementengebouwen in New York. Dit businessmodel heeft de bank de laatste decennia geen windeieren gelegd. De appartementen zijn grotendeels ‘recessiebestendig’, waardoor de bank ook in economisch lastige tijden goede prestaties laat zien.

“Daarbij heeft de bank een bijzonder goed efficiëntieratio, de ratio dat iets zegt over de kosten als percentage van de omzet. Hoe lager deze ratio is, hoe beter. In het eerste kwartaal van 2016 bedroeg die van NYCB 43,1%, terwijl het gemiddelde in de bankindustrie 62,8% is.”

“De reden waarom de bank nu interessant is, is dat de koers een flinke duik maakte, nadat in 2015 bekend werd dat het Astoria Financial over zou nemen. Dit gerucht baarde beleggers zorgen, omdat Astoria lang niet zo efficient als NYCB is. Daarnaast zou de overname betekenen dat de bank een omvang krijgt van meer dan 50 miljard dollar, een belangrijke drempel omdat in de VS vanaf die grootte extra regulering wordt opgelegd.”

Lees ook: 'Deze achterop geraakte aandelen zijn nu interessant'

"NYCB betaalde altijd veel dividend om onder die 50 miljard dollar te blijven, en als dat niet meer nodig is omdat ze er dan toch al ruim boven zitten, is het gedaan met het hoge dividend, vrezen beleggers. Toch hebben wij voor de lange termijn een positieve outlook voor dit aandeel, omdat we vinden dat het management er in blijft slagen om hun aandeelhouders rendement te bezorgen en we zien geen reden om daar aan te twijfelen.”

Bank of Ameria (NYSE:BAC)

“Bank of America is alweer een beetje opgeveerd sinds het dal in februari, maar is nog steeds zeer goedkoop gewaardeerd. De bank heeft door de lage rente-omgeving moeite om de winstgevendheid op peil te houden. De return-on-assets bedroeg in het eerste kwartaal maar 0,5%, terwijl de benchmark in de sector 1% is. Er zijn dus zeker redenen voor de lage koers, maar zo’n zware korting is overdreven en ook niet houdbaar."

"Wat de bank nodig heeft is ofwel een betere rentemarge, beter dan verwachte resultaten bij de energieportefeuille of een andere ontwikkeling die de winstgevendheid opkrikt. Voor de beleggers met een sterke maag die vertrouwen hebben dat de bank de weg naar meer duurzame winstgevendheid zal vinden, is dit een mooie kans.”

Lees ook: 'Aandelen kunnen profiteren van bearish sentiment'

Klik hier voor meer Beurstips en Handelskansen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht