Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat verwachten experts over Brexit?

Weekendoverzicht: Wat zeggen experts over Brexit?

U kunt er haast niet omheen als u het nieuws volgt: het Britse referendum op 23 juni. Maar wat vinden beursexperts eigenlijk? Hoe kijken zij tegen een eventueel Brexit aan? Wij zetten de belangrijkste meningen van afgelopen week op een rijtje.

Om te beginnen de mening van Cees Smit van Today’s Groep. Wij vroegen hem hoe beleggers het beste kunnen inspelen op de onzekerheid rondom Brexit. Hij is van mening dat de Britten uiteindelijk zullen besluiten om te blijven. Hij denkt daarom dat beleggers mogen uitgaan van een relief rally

Even wachten

Lukas Daalder, CIO van Robeco’s Investment Solutions, stelt dat de uitkomst van het Britse referendum de trigger kan zijn van een correctie of van een rally. “Behalve als de uitkomst 50/50 is, want dan blijft de spanning hangen. Nu instappen is inderdaad een risico, behalve als je zeker weet dat de Britten op het laatste moment in het kieshokje toch kiezen voor dat wat ze al kennen. Voor wie daar minder zeker van is, is nog even afwachten met instappen vanuit risicomanagement gezien een goede optie.”

Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofdstrateeg van NN Investment Partners, houdt ook rekening met een herstelrally. “De markt houdt rekening met een Brexit. Er is inmiddels een kans van 40% tot 50% ingeprijsd. Mochten de Engelsen voor Europa kiezen, dan ligt een herstelrally voor de hand. In de afgelopen weken zijn de aandelenkoersen flink gedaald, terwijl het economische nieuws helemaal niet zo slecht was. Op dit moment drukt politieke onzekerheid de markt omlaag.”

Lees ook: 'Brexit heeft verwoestend effect op markten'

Altijd wel iets

“Een Brits referendum, Amerikaanse verkiezingen. Er is altijd wel iets waar beleggers zich zorgen over kunnen maken. Het is altijd erop of eronder, maar uiteindelijk valt het dan toch reuze mee, zo is mijn ervaring”, zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office

“Wie echt bang is voor de Brexit en begint met beleggen, kan nu met een deel van de inleg instappen en na het referendum met het andere deel de markt opgaan. Ik zou zeker niet uitstappen. Het dividendrendement van Europese aandelen ligt rond 4%. Als de bedrijfswinsten en daardoor ook de koersen stabiliseren, maak je als belegger een beter rendement dan wat je nu met een spaarrekening verdient.”

Moord op parlementslid

Vrijdag herstelden de beurzen iets na forse verliezen eerder deze week, door de mineurstemming rondom een dreigend Brexit. Door de moord op een Brits parlementslid lijkt de steun voor een Brexit iets tanende.

Het donderdag vermoorde parlementslid Jo Cox was een fervent tegenstander van een Brexit en de financiële markten achten de kans nu wat groter dat de Britten voor een blijven in de EU zullen stemmen. Eerder wezen peilingen juist nog op een voorsprong voor het Brexit-kamp. De campagnes van beide kanten zijn stilgelegd.

Lees ook: Gross: Angst neemt overhand als Britten vertrekken

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 september

    1. Consumenten- en producentenprijzen augustus (VK)
    2. Inflatie augustus def. (eur) +2,2% YoY volitaliteit verwacht
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    4. Woningbouw en bouwvergunningen augustus (VS)
    5. Olievoorraden - wekelijks (VS)
    6. Fed rentebesluit + dotplot en economische ramingen (VS) 5,00-5,25% (-25 bp) volitaliteit verwacht
    7. Federal Reserve toelichting rentebesluit door Powell (VS) volitaliteit verwacht
  2. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht