Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Goud heeft de piek van 2016 achter de rug'

'Goudrally op laatste benen'

Marktwatcher en grondstoffenstrateeg Christopher Louney van RBC Capital Markets denkt dat de goudrally zijn beste tijd gehad heeft. De piek van 2016 is achter de rug, zo legt hij uit in een interview met Cnbc.

Goud heeft dit jaar een rally van zo’n 24% achter de rug. “Die was volkomen gerechtvaardigd. We zagen zorgen rondom de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie onrust over het beleid van de Federal Reserve en over de economie in het algemeen.”

Perfect storm

“We hadden dus Brexit, onzekerheid, volatiliteit en erg lage rendementen. Dat zijn allemaal dingen die in het voordeel van goud waren, een perfect storm eigenlijk”, zo legt hij uit. Sinds de risico’s meer naar de achtergrond verdwenen zijn, verloor ook goud iets van haar glans. Sinds de top die op 6 juli van dit jaar bereikt werd, daalde het edelmetaal zo’n 4%.

Louney: “Een groot deel van deze rally was gestoeld op twee fundamentele factoren, beiden gedreven door vraag van beleggers. Deze rally liep dus eigenlijk maar op één been.”

Niet ingeprijsd

Nu is RBC Capital dus bearish op goud. “Wij denken dat de aanstaande renteverhoging nog niet ingeprijsd is. Misschien komt er nog 10 of 20 dollar bij, maar verwacht geen 1365 dollar meer, zoals we eerder dit jaar zagen. Het is geen populaire visie, maar wij voorzien echt neerwaartse risico’s.” Op moment van schrijven noteert goud op 1179 dollar per troy ounce.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht