Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Goudmijnaandelen zijn juist nu interressant'

'Nu koopkans voor goudmijnaandelen'

Het was een goed jaar voor goudmijnbedrijven, maar het kan nog beter worden. Dat denkt althans ACG Analytics-strateeg Larry McDonald. In een gesprek met Cnbc legt hij uit waarom.

De GDX ETF voor goudmijnbedrijven, een populaire manier om belegd te zijn in de sector, is in 2016 68% gestegen. Tijdens de piek van half augustus was dat zelfs nog 125%.

Deze daling mag geen verrassen heten. Goud deed de afgelopen twee maanden een flinke stap terug, door een stijging van obligatierendementen en een sterkere dollar. Deze bewegingen werden op hun beurt veroorzaakt door een toenemende verwachting dat de Fed nog dit jaar de rente gaat verhogen.

Weer teleurstellen

McDonald denkt nu dat de Fed weer zal teleurstellen, ‘zoals al vaker gebeurde’. McDonald: “De markt zet zo’n druk op de Fed waardoor ze uiteindelijk helemaal niets zal doen.” Hij refereert daarbij aan de theorie dat de volatiliteit die veroorzaakt wordt door de hoge verwachtingen, ervoor zorgt dat de centrale bank op de handen blijft zitten.

“En als dat gebeurt, zijn goudmijners de bedrijven die je moet hebben. De risico/rendementsverhouding is goed. Bijna iedereen denkt dat de verhoging in december komt, maar als het anders loopt dan de algemene verwachting, zullen goudmijnbedrijven flink profiteren.”

Screaming buy

Goud en goudmijnbedrijven zijn afhankelijk van het Fed-beleid. Een hogere rente betekent hogere rendementen en een sterkere dollar. Beide dingen zijn slecht voor goud, dat immers niet rendeert en uitgedrukt is in dollars. McDonald: “Als de verwachtingen veranderen, zijn goudmijnbedrijven een screaming buy.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht