Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Republikeinen aan de macht!

Het duurde welgeteld vier uren en de markt begreep dat President Trump ‘goed-is-voor-de-beurs’! En na zijn verzoeningsspeech van President voor álle Amerikanen was het hek helemaal van de dam. Shorters vluchtten naar de nooduitgang en met al die kopers herstelde de beurs in een mum van tijd.  Tegelijk een grootse sectorrotatie: Banken, verzekeringen en biofarma groen gekleurd. Technologie in het rood.

Zoals ik schreef in de vorige bijdrage “..dat één deftige koersopstoot voor een ware ommekeer zorgt..” U kreeg die koersopstoot en vandaag noteert de S&P500-index tegen de all time high van 2182 punten.  De S&P500 is de trendsetter voor aandelen wereldwijd.

Wederom heeft de S&P500 hét koersniveau waarbij shorters watertanden. Dat doen zij bij elke top. Laat u niet verleiden; u neemt pas een eerste shortpositie bij een dalende trend. 

Veel volatiliteit

Voorlopig is de gekte voorbij en doet de beurs wat hij altijd doet: trendwaarts voortbewegen.  En die trend is opwaarts.   

In december wordt het ook druk! Op 4 december is er het Italiaans referendum over de grondwet (destabiliserende gevolgen voor de EU?). Op 8 december spreekt Draghi  (wordt QE verlengd?) en op 14 december krijgt u het rentebesluit van de Fed voorgeschoteld.   

Tegelijk blijft het uitkijken naar inflatiecijfers. De langetermijn ente stijgt en de obligatiemarkt daalt (Grafiek 1 links : US Treasuries 30 jaar). U houdt de rode steunzone in de gaten.  De Daily Double Short Bund tracker (DSB) is een interessante tracker voor diegene die stelt dat de obligatiemarkt zijn top heeft bereikt (zie grafiek 1 rechts). Kijk naar de volumes, u bent niet alleen!

De springveer

Zoals beschreven in de vorige bijdrage was het uitkijken naar de springveer bij de grondstof koper. De vernauwende formatie hoort bij een van de meest betrouwbare patronen. Bij koper lag die samen op de historische steunlijn. De steun hield stand en de koers veerde op van de rode naar de groene lijn. En toen kreeg u de doorbraak. Eerste koersdoel - hoogte van de formatie- werd na een paar handelsdagen bereikt. 

Alle grondstoffenaandelen met enige affiniteit met koper vlogen de pan uit. First Quantum Minerals en Freeport McMoran zijn twee voorbeelden. Ik geef de voorkeur aan Freeport omdat u die via CFD’s kunt kopen. En dat betekent geen beurstaks indien u na een felle stijging uw winst wenst af te romen. 

Formaties

Een formatie (ook figuren of patronen genoemd) wordt gevormd door de koersevolutie. U verbindt de toppen en de bodems waardoor u een geometrische figuur verkrijgt. Is de figuur voor beleggers duidelijk zichtbaar dan verhoogt automatisch het belang bij uitbraak.

Figuren worden gegroepeerd in voortzettingsformaties en omkeerformaties. Bij voortzettingsformaties krijgt u een verdere beweging van de ingezette trend (vb rechthoekige driehoek). Bij omkeerformaties krijgt u een trendkeer (vb Dubbele top).

De meest gekende formaties zijn driehoeken, dubbele toppen, dubbele bodems, ronde toppen, ronde bodems en hoofd en schouderformaties.

Een paar voorbeelden van opwaartse driehoek en ronde bodem:

Clusters

U hebt een cluster wanneer meerdere elementen samenvallen. De formatie en de lange steunlijn bij koper zijn twee elementen die samenvallen. Op dezelfde manier kunnen gemiddelden, met verschillende tijdseenheid, samenvallen. Een Fibonacci-steun die samenvalt met een bodem op een betrouwbare indicator is ook een voorbeeld van een cluster. Met clusters verhoogt u de betrouwbaarheid van in- en uitstappen.

Formaties zijn om die reden zo interessant…

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht