Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Noors staatsfonds vol in aandelen

Noors staatsfonds stopt 130 miljard in aandelen

Het Noorse Sovereign Wealth Fund heeft aangegeven de aandelenpositie met zo'n 130 miljard dollar te vergroten. Tegelijkertijd worden obligaties afgebouwd, meldt Bloomberg Business.

De centrale bank, die het fonds beheert, stelt dat de aandelenpositie vergroot wordt van 60 naar 75%. Het verwachte jaarlijkse rendement zal daarmee stijgen van 2,5% gemiddeld in de aankomende 10 jaar naar 3,5% gemiddeld in de aankomende 30 jaar. Dit was respectievelijk 2,1 en 2,6%.

Lage rendementen 

Het grootste staatsfonds ter wereld - dat een omvang heeft van 860 miljard dollar - zegt het komende decennium jaarlijks slechts 0,25% rendement op obligaties te verwachten.

Vice-gouverneur van de bank Egil Matsen: “De wereldwijde economische groei zal de komende jaren onder het historische niveau liggen. Dit heeft deels te maken met de krachten achter de huidige lage rente.”

Het fonds zag zich genoodzaakt tot de stap omdat door de lage rentes en zwakke wereldwijde groei het verwachte jaarlijkse rendement voor de komende dertig jaar slechts net boven de 2% uitkomt.

Noorwegen is door de lage rente al veel rendement misgelopen. De regering onttrekt dit jaar voor het eerst geld uit het fonds vanwege misgelopen inkomsten uit olie, na een ineenstorting van de olieprijzen in de afgelopen twee jaar.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht