Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wapenstilstand VS en China goed nieuws

Wapenstilstand VS en China goed nieuws

In De Grafiek van de Maand bespreken afwisselend Jeroen Blokland, Léon Cornelissen en Peter van der Welle van Robeco een grafiek. Het onderwerp kan van alles zijn, zolang het met beleggen of financiën te maken heeft.

Sinds 2016 beginnen Chinese beleidsmakers zich zorgen te maken over de groei van de Chinese schuldquote. De groei van die schuld is immers nog hoger dan de toch al niet geringe groei van het bbp.

Dit terugdringen van de hefboomwerking in de Chinese economie zag je meteen terug in de cijfers over de 'netto totale sociale financiering', een brede maatstaf van kredietverlening en liquiditeit in de Chinese economie. 

Sluizen wijd open

Sinds het begin van dit jaar staan de sluizen echter weer wijd open en is het duidelijk dat de prioriteit van Chinese beleidsmakers weer bij groei ligt. Het lijkt erop dat een nieuwe kredietcyclus in China is begonnen.

Chinese beleidsmakers zijn al een tijdje bezig om de economie over een breed front te stimuleren. Dat doen ze door middel van belastingverlaging, lagere overheden opnieuw het groene licht te geven voor investeringen in infrastructuur en het verlagen van de reserveverplichtingen voor banken.

Overkill

Een nieuwe verlaging wordt binnenkort verwacht, hoewel de centrale bank (PBoC) naar verluidt nog wat tegenstribbelt. Zij kent die uitbundige cijfers voor de kredietgroei natuurlijk ook en vrezen waarschijnlijk voor ‘overkill’.

Niettemin komt die verlaging er wel, want over de onafhankelijkheid van de PBoC hoeven we ons geen al te grote illusies te maken.

Prima beurskwartaal

Het Chinese stimuleringsbeleid is in zoverre succesvol geweest dat het groeicijfer voor het eerste kwartaal stabiel was op 6,4% en daarmee economen in positieve zin verraste. De industriële productie trok fors aan in maart.

Hierbij past wel de kanttekening dat de vakanties in verband met het Chinese nieuwjaar begin februari vielen en een opleving voor maart in de lijn der verwachtingen ligt.  Maar ook de detailhandelsverkopen vielen in het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht. 

De belastingverlaging heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld, want die zorgt er voor dat de stimulering vooral in China zelf terecht komt en tot een hogere winstgevendheid van Chinese bedrijven leidt. De Chinese beurs heeft dan ook een prima eerste kwartaal achter de rug en is in april verder doorgestegen. 

Contouren handelsdeal duidelijk

Een andere belangrijke factor is toenemend optimisme over een ‘deal’ tussen China en de Verenigde Staten op handelsgebied. De contouren van zo’n deal zijn inmiddels duidelijk.

China gaat meer Amerikaanse goederen importeren en onthoudt zich van een competitieve devaluatie van de yuan. Er komen regels over de overdracht van technologische kennis door Amerikaanse ondernemingen in China en ook wordt de toegang van Amerikaanse ondernemingen tot de Chinese markt verruimd. 

Wapenstilstand

Wellicht dat China concessies doet inzake de mogelijkheid tot verkoop van persoonlijke data. Mogelijk verscherpt China ook de bescherming van intellectueel eigendom en beperkt het subsidies aan sleutelondernemingen.

Daarnaast wordt nog gesteggeld over het creëren van een mechanisme om naleving van afspraken af te dwingen. De VS wil zelfs zo ver gaan dat China geen vergeldingsmaatregelen mag nemen (invoerrechten op Amerikaanse producten, klacht bij de WTO) indien de VS eenzijdig vaststelt dat China de afspraken schendt. 

Het lijkt ons dat de VS op dit punt overvraagt en volgens ons is het kansloos dat China zo'n verregaande inperking accepteert. China ziet het liefst alle in juli vorig jaar opgelegde invoerrechten onmiddellijk verdwijnen. De Amerikanen daarentegen willen de druk op China hoog houden en geven de voorkeur aan een meer geleidelijke aanpak. 

Goed nieuws

Een overeenkomst lijkt nog steeds de meest aannemelijke uitkomst, ook omdat president Trump met het oog op zijn herverkiezingscampagne voor 2020 wel een onderhandelingssuccesje kan gebruiken.

Het is onaannemelijk dat de kemphanen hun onderlinge geschillen in één keer kunnen beslechten. In die zin wordt het meer een wapenstilstand; maar dat is voorlopig in elk geval nog steeds goed nieuws voor de Chinese en de wereldeconomie.


Heeft u een onderwerpsuggestie voor de volgende Grafiek van de maand? Ideeën zijn altijd welkom! Laat het ons weten via redactie@belegger.nl.

Léon Cornelissen is sinds 2009 hoofdeconoom bij Robeco. Hij is verantwoordelijk voor de visie van Robeco op de wereldeconomie en de financile markten. Cornelissen begon zijn carrière in de beleggingssector in 1990 bij Robeco. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Meer informatie over Cornelissen treft u hier.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht