Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Fred Huibers - Gevaren van indexfondsen

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 september 2010 12:31
    Bij fondsen betaal je al snel 1,5 of meer % aan vergoeding, terwijl deze fondsen zeer vaak de index ook niet kunnen verslaan. Logisch dat veel mensen liever een index volgen waarbij ze slechts de helft aan beheerkosten hoeven op te hoesten.

    Quote "complexe derivaten en geldmarktinstrumenten tot veel ellende kunnen leiden" ??
    Wat is er complex aan een ETF a.k. Tracker?

    Quote: "Beleggers in ETF's lopen - vaak zonder dat ze het weten - grote risico's."
    Wanneer u deze risico's nu even op een rijtje had gezet was dit stukje tekst misschien nog enigszins nuttig.

    Wellicht had u beter een ander beroep kunnen kiezen. Zelden las ik van een redacteur van IEX zoveel bullshit in een column.

  2. [verwijderd] 27 september 2010 12:47
    Fred heeft wel een punt met zijn Swaps. Ik ben er ook geen voorstander van en wil gewoon de echte aandelen in het fonds zien. Misschien kan de schrijver ook een lijstje laten zien met welke trackers er op swap basis zijn en welke gewoon de echte assest hebben.
  3. [verwijderd] 27 september 2010 13:02
    @xander Het gevaar is dat het ETF op een bepaald ogenblik helemaal zich niet meer als tracker gaat gedragen, maar gewoon instort terwijl de gevolgde index gewoon overeind blijft. Bv als de uitgevende instantie op de fles gaat.

    Wat ik wel van fred zou willen weten hoe groot deze risco's zijn. Erg duidelijk wordt dat inderdaad niet.
  4. [verwijderd] 27 september 2010 13:15
    "Tweederde van de indextrackers die in Europa worden aangeboden en driekwart van de Aziatische ETF's beleggen helemaal niet in de aandelen die deel uitmaken van de relevante index. Deze fondsen bestaan vrijwel geheel uit ingewikkelde swaps en andere afgeleide instrumenten in combinatie met geldmarktinstrumenten om risico's op te vangen."

    Ik geloof hier helemaal niets van.

    Geef eens aan wat de grootste ETF's in Europa zijn en of deze wel/niet in aandelen zelf of swaps beleggen?
  5. [verwijderd] 27 september 2010 13:20
    Niemand weet hoe groot deze risicos zijn. Het risico zit vaak niet alleen bij de uitgevende instantie, maar ook weer bij diens counterparties (en de counterparties daarvan).

    De simpele regel blijft: Koop NOOIT iets wat je niet 100% begrijpt. Dus als je niet zeker weet hoe het met een tracker zit, dan moet je hem niet kopen.
  6. [verwijderd] 27 september 2010 13:30
    Wat nader onderzoek leert dat in Europa inderdaad veel ETF's (ruwweg de helft) gebaseerd zijn op swap overeenkomsten. Met uitzondering van Ishares.

    In de VS is dit niet gebruikelijk.
  7. Hallo! 27 september 2010 13:37
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    "Raar dat indexfondsen zo populair zijn, komt het door de gebrekkige informatievoorziening...?"
    De informatievoorziening is inderdaad gebrekkig. Om historische gegevens van indices te raadplegen bij Stoxx kan alleen tegen betaling. Bovendien maken de uitgegevers van trackers gebruik van het van voor principe. Een wakkere fondsbelegger die zijn huiswerk goed doet, prikt hier wel doorheen.

    In de grafiek heb ik twee fondsen vergeleken met twee trackers. De fondsmanagers zijn hun geld dubbel en dwars waard.
  8. [verwijderd] 27 september 2010 13:43
    Beste Huibers, dit verhaaltje slaat nergens op en hoort in de categorie 'angst zaaien'. Daar bewijs je je werkgever 'Haags Eff kantoor' en zeker de lezers geen dienst mee. Dat 'beleggingsfondsen' hun tijd gehad hebben is in 2008 maar al te duidelijk gebleken. Wat deden al die dik betaalde fondsmanagers? Niks, allemaal de put in.
    Zoals gewoonlijk loopt Europa en zeker Nederland een paar jaar achter. Laat eenieder dus verder kijken dan Wuustwezel en concentreer je op de amerikaaanse beurzen waar ETF's te kust en te keur beschikbaar zijn alsmede een overvloed aan informatie hierover. Wie een beetje z'n huiswerk deed heeft niet de boot gemist in de 'emerging markets'. Het is nog niet te laat!
  9. [verwijderd] 27 september 2010 13:46
    quote:

    BJL schreef:

    Wat nader onderzoek leert dat in Europa inderdaad veel ETF's (ruwweg de helft) gebaseerd zijn op swap overeenkomsten. Met uitzondering van Ishares.
    Klopt inderdaad. Marktleider iShares biedt (vrijwel) uitsluitend fysieke ETFs aan, daar waar de nummer 2 (DBX), 3 (Lyxor) en 4 (ComStage) voor zover mij bekend voornamelijk synthetische ETFs aanbieden.
    Daar blijf ik van af.
  10. [verwijderd] 27 september 2010 13:51
    quote:

    Global Selection schreef:

    In de grafiek heb ik twee fondsen vergeleken met twee trackers. De fondsmanagers zijn hun geld dubbel en dwars waard.
    Zo kan ik ook een grafiek voor wat andere fondsen maken waaruit blijkt dat fondsmanagers hun geld absoluut niet waard zijn :-)

    Hoewel Morningstar sterren niet veel zeggen, hebben de meeste iShares trackers (en Vanguard index fondsen) 4 sterren, wat inhoudt dat ze binnen de beste 40% vallen. Trek daar dan nog de fondsen vanaf die door gebrek aan succes zijn opgeheven, plus de fondsen die niet in staat zijn om over een langere periode hun top positie te handhaven, dan mag de conclusie zijn dat voor de gemiddelde belegger ETFs/indexfondsen de juiste keuze zijn.
  11. [verwijderd] 27 september 2010 13:59
    Synthetische ETF's moeten eigenlijk gewoon verboden worden. Je hebt dus een aandeel in een (of meerdere) niet-gereguleerde overeenkomsten, waarvan je maar moet hopen dat ze worden nagekomen.

    Hier kunnen beleggers onmogelijk baat bij hebben.
  12. Hallo! 27 september 2010 14:09
    quote:

    IndexBelegger schreef:

    Zo kan ik ook een grafiek voor wat andere fondsen maken waaruit blijkt dat fondsmanagers hun geld absoluut niet waard zijn :-)
    Dat lukt mij ook wel, maar ik had het ook over huiswerk. Deze fondsen en de trackers ken ik uit ervaring en het jaar 2008 heeft ons behoorlijk wat wijzer gemaakt. Naast de marketing onzin van de indexbedenker liet de SD tracker zich van zijn slechtste kant zien doordat er vele valuetrap aandelen waren geselecteerd.

    Fred Huibers waarschuwt alleen maar voor de synthetische trackers.

    Elke fondsbelegger in beleggingsfondsen en/of trackers zal zijn huiswerk goed moeten doen en niet afgaan op de markering onzin die de trackerboeren uitkramen. Kijk altijd naar doelstellingen en hoe dat wordt gerealiseerd.
  13. [verwijderd] 27 september 2010 14:12
    @ Miele Bauknecht: Bedankt!

    Wellicht was mijn eerdere comentaar een beetje stroef, maar blijft wel een feit dat enkele reacties op de oorspronkelijke post leerzamer zijn dan de post van Fred Huibers zelf.

    Persoonlijk vind ik de ETF een zeer goed product. In elk geval wanneer ze uit de originele aandelen van de index bestaan.
  14. [verwijderd] 27 september 2010 14:14
    xander_men,

    Het gaat beleggers om het netto rendement. Lage kosten van indexfondsen helpen niet als de meest indexfondsen over de afgelopen 10 jaar niets opgeschoten zijn. Er zijn wel degelijk actief beheerde fondsen die op de lange termijn beter presteren dan indexfondsen die -door kosten- per definitie achter blijven bij de index.
    De risico's vam geldmarktfondsen (die gebruikt worden als onderpand voor het aangaan van complexe derivatencontracten door trackers) zijn tijdens de kredietcrisis riskant gebleven. Zeker als het geldmarktinstrument waarin belegd werd van bijvoorbeeld Lehman bleek te zijn. Over het verloop van swaps (waaronder Credit Default Swap ofwel CDS) heeft de krant volgestaan, Xander_men.
    Kortom: tracker zijn vaak geen beleggingsfondsen waar de participanten echt in bezit komen van effecten maar blijken een samenraapsel van complexe afgeleide instrumenten gemengd met de genoemde geldmarktinstrumenten. Dat maakt ze riskant, xander_men.
  15. [verwijderd] 27 september 2010 14:15
    er is ook nog een verschil tussen passieve indexfondsen (wat eigenlijk de raison d'etre is) en aktieve indexfondsen (zoals het al aangehaalde SelectDividend fonds)
  16. [verwijderd] 27 september 2010 14:45
    quote:

    Global Selection schreef:

    [quote=IndexBelegger]
    Zo kan ik ook een grafiek voor wat andere fondsen maken waaruit blijkt dat fondsmanagers hun geld absoluut niet waard zijn :-)
    [/quote]

    Dat lukt mij ook wel, maar ik had het ook over huiswerk.
    Tsja, in de IEX Top40 wordt toch ook een hoop huiswerk gestoken door vakmensen hier.

    Toch, als je de beleggingsfondsen door relevante indexfondsen van ishares vervangt (wereldwijde aandelen, obligaties, vastgoed, goud, grondstoffen, energy, duurzaamheid, cash) met dezelfde weging is het rendement dit jaar 10,9% versus 9,8% voor de creme-de-la-creme van de beleggingsfondsen geselecteerd in de IEX Top 40.
  17. Hallo! 27 september 2010 15:20
    quote:

    BJL schreef:

    Toch, als je de beleggingsfondsen door relevante indexfondsen van ishares vervangt (wereldwijde aandelen, obligaties, vastgoed, goud, grondstoffen, energy, duurzaamheid, cash) met dezelfde weging is het rendement dit jaar 10,9% versus 9,8% voor de creme-de-la-creme van de beleggingsfondsen geselecteerd in de IEX Top 40.
    Het zou je sieren als je met relevante trackers komt. Jouw opmerking is me te algemeen.
  18. [verwijderd] 27 september 2010 15:49
    ik zou zeggen

    www.iexprofs.nl/fonds/iexfonds40.aspx

    Sector
    Weging Fonds

    Aandelen
    16/40 iShares MSCI World (IWRD)

    Themas Duurzaam, Edelmetalen, Energy, Grondstoffen
    2/40 iShares EURO STOXX Sustainability 40
    2/40 iShares Gold Trust
    2/40 iShares S&P Global Energy Sector Index Fund
    2/40 iShares Dow Jones-UBS Commodity Swap (DE) (DJC)

    Vastgoed
    6/40 iShares FTSE EPRA/NAREIT Developed Markets Property Yield Fund (IWDP)

    Obligaties
    8/40 iShares Citigroup Global Government Bond (IGLO)

    Cash
    2/40 iShares Barclays Capital Euro Treasury Bond (IEGA)

    Eventueel kun je het hele thema denken weglaten en die vervangen door iShares MSCI World (IWRD) en/of goud/grondstoffen.
  19. Hallo! 27 september 2010 16:01
    quote:

    BJL schreef:

    Aandelen
    16/40 iShares MSCI World (IWRD)
    [/quote]

    Je haalt de spreiding uit de aandelenporto en bent dus afhankelijk van slechts één tracker. Deze tracker blijft behoorlijk achter bij mijn mix van aandelenfondsen. Rendement 1 januari 2009 t/m nu:

    iShares MSCI World +35,4%
    eigen aandelenmix +64,4%

    [quote=BJL]
    Vastgoed
    6/40 iShares FTSE EPRA/NAREIT Developed Markets Property Yield Fund (IWDP)
    Prima keuze, hier zit ik zelf in.

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.853
AB InBev 2 5.308
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.077
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.036
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.618
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.334
AFC Ajax 537 7.026
Affimed NV 2 5.778
ageas 5.843 109.785
Agfa-Gevaert 13 1.897
Ahold 3.536 74.015
Air France - KLM 1.024 34.390
AIRBUS 1 1
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.778
Alfen 13 17.290
Allfunds Group 3 1.236
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 341
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.771
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.486
AMG 965 126.573
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 383
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.194
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.628
Arcelor Mittal 2.024 318.769
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 271
arGEN-X 15 9.184
Aroundtown SA 1 186
Arrowhead Research 5 9.312
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.770
ASML 1.762 77.614
ASR Nederland 18 4.162
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 340
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.790
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 mei

    1. Aalberts Q1-cijfers
    2. Prijzen bestaande koopwoningen april (NL)
    3. Consumenten- en producentenprijzen april (VK)
    4. Heijmans - Beleggersdag
    5. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    6. Bestaande woningverkopen april (VS)
    7. Olievoorraden - wekelijks (VS)
    8. Federal Reserve notulen (VS) volitaliteit verwacht
    9. Nvidia Q1-cijfers
    10. Snowflake Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht