Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Big compliments Shell :-)

Big compliments Shell :-)

"Iran is reaching out to its old oil buyers and is ready to cut prices if Western sanctions against it are eased, promising a battle for market share in a world less hungry for oil than when sanctions were imposed", schrijft Reutes vandaag. Hoe toevallig!

Maandag begon Tegenlicht haar reeks over Big Data. Het tv-programma zocht uit hoe het zit met Royal Dutch Shell en haar activiteiten in... Iran! Kijk het hier terug. Tegenlicht roomde het web af (lees: Googlen) en vond dubieuze zaken. Verrassend? Het is bekend dat activiteiten van oliebedrijven niet altijd zuivere koffie is.

Ondanks een internationaal handelsembargo tegen Iran bleef Koninklijke Olie doodleuk actief in het land op een groot gasveld genaamd South Pars. Ook werd er volgens Tegenlicht geprobeerd om de afkomst van gekochte Iraanse olie te verdoezelen door deze te vermengen met olie uit andere landen.

Hoewel dit niet illegaal is, suggereert Tegenlicht dat Shell dit doet om negatieve aandacht te vermijden. Amerikaanse consumenten staan vast niet in de rij om benzine uit Iran af te nemen. Waar Tegenlicht een negatief beeld van Shell probeert te schetsen, laat de uitzending bij mij juist iets positiefs achter!

Vooraan in de rij
Wat mij vooral aanspreekt is Shells gedachtengang om soms juist stiekem de regels aan haar laars te lappen. Het concern is niet uit op korte termijn gewin, maar Shell kijkt vijftig jaar verder en werkt aan een zo goed mogelijke band met Iran. Het land beschikt waarschijnlijk over de grootste gasreserves na Rusland.

Wanneer ooit de spanningen tussen het westen en Iran weer afnemen en mogelijk embargo’s worden opgeheven, hoopt Shell voor in de rij te staan bij de Iraanse overheid voor nieuwe gasprojecten. Shell heeft er immers veel aan gedaan om Iran niet in de steek te laten toen het zeg maar even wat minder ging.

De presidentswissel in Iran heeft in ieder geval al het eerste contact met een Amerikaanse president opgeleverd sinds 1979. Daarnaast wijzen geruchten zoals op Reuters vandaag erop dat Iran toenadering zoekt wat betreft de sancties. En ja, ook weer contact zoekt met haar oude handelspartners.

Om het ook nog over de waan van de dag te hebben: door een lagere olieprijs staat het aandeel net als de rest van de oliesector bijna -1%.

 

Christopher Ho is werkzaam als research analist bij AFS Group. Hij heeft geen posities in de in deze column genoemde waarden en de informatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Christopher Ho en AFS Group zijn niet aansprakelijk voor schade die op enigerlei wijze kan voortvloeien uit het gebruik van deze column.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht