Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Hotelprijzen nog steeds niet naar oude niveau

De Nederlandse hotelindustrie blijft last ondervinden van de moeizame economische ontwikkelingen. Dit ...

De Nederlandse hotelindustrie blijft last ondervinden van de moeizame economische ontwikkelingen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van adviesbureau Horwath HTL dat vandaag wordt gepresenteerd in het hoofdkantoor van ING.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 320 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in Nederland. Het toont aan dat de gemiddelde bezettingsgraad in 2011 is gestegen van 65,1 procent naar 67,2 procent. Ook is voor het eerst sinds 2007 de gemiddelde kamerprijs gestegen, van 93 naar 98 euro. De resultaten blijven echter ver onder het niveau van 2007, voor de crisis, toen de bezettingsgraad nog 72,5 procent was en de kamerprijs 110 euro bedroeg.

Het vijfsterrensegment presteerde relatief goed. De bezettingsgraad nam toe tot 68,8 procent, hoger dan het gemiddelde van de andere sterrensegmenten in Nederland. Ook de kamerprijzen in het topsegment zijn gestegen. Hiermee zijn de vijfsterrenhotels het enige segment dat in 2011 weer enigszins in de buurt kwam van het niveau van voor de crisis.

Voor 2012 en 2013 wordt een zeer voorzichtige groei voorzien. Zowel de bezettingsgraden als de gemiddelde kamerprijzen zouden volgens de ondervraagde hoteliers jaarlijks met ongeveer 1 procent kunnen toenemen. Daarmee is de hotelmarkt naar verwachting ook in 2013 nog niet terug op het niveau van het eerste crisisjaar 2008, laat staan op het niveau van 2007.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.