Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Jobstijding hypotheken

Helaas, geen harde cijfers. ANP: "De aanscherping van de regels voor de hypotheekrenteaftrek heeft de vraag naar nieuwe hypotheken in de eerste maanden van dit jaar weggevaagd. Dat liet financieel directeur Bert Bruggink van Rabobank donderdag weten in een toelichting op de jaarcijfers van zijn bank."

"Rabobank verwacht dat de huizenmarkt pas volgend jaar weer herstelt. De nieuwe kabinetsplannen zijn een goede stap in de richting, stelde Rabo-topman Piet Moerland. ,,Het kabinet steekt in ieder geval zijn nek uit en is met goede ideeën gekomen, zoals de lagere btw op verbouwingen."

Het valt me al jaren op dat alle partijen en belanghebbenden om de naar mijn smaak hete brei heendraaien: het zit 'm niet in de regels, maar in de prijzen! Huizen zijn in Nederland te duur en een land dat schulden subsidieert en bezit belast, schiet eens zichzelf in de voet. Zoals Nederland nu.

U kunt het net zo ingewikkeld maken als u zelf wilt, maar ik houd van simple & stupid. Volgens mij komt het op dit eenvoudige sommetje neer. De natuurlijke aanwas op de huizenmarkt vormen twintigers die gaan werken en een gezin stichten. Bruto 30 à 40.000 euro * 5 = hypotheek 150 à 200.000 euro.

Kijk nu eens op Funda. Daar valt alleen buiten de Randstad en de grote steden iets voor te kopen dat groter is dan een kolenhok. Die twintigers zien de prijzen ook dalen en wachten. Now you do the maths and not the rules NVM, Den Haag, Rabobank, gemeentelijke grondbedrijven, BAM et cetera!

OK, schiet maar als u er anders over denkt!

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 juni

    1. Vergadering OPEC+
  2. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht