Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

En nu?

De eerste zes maanden van dit jaar werden grotendeels bepaald door de zwakke start van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal, de nieuwe Griekse regering en alle ontwikkelingen sindsdien rondom dit prachtige land aan de Middellandse Zee, de eindeloze stroom aan speculaties over het tijdstip van de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten en de onverwachte en snelle rentestijging in voornamelijk Europa.

Gelukkig waren er ook meevallers. Zo bleek de economie in het grootste gedeelte van Europa sneller te herstellen dan waarop door veel economen was gerekend. Mede als gevolg van de fors gedaalde euro en de eveneens gedaalde olieprijs herstelden ook de winsten van het Europese bedrijfsleven. Soms zelfs verrassend meer dan verwacht. De dure dollar echter gooide voor menig Amerikaans bedrijf roet in het eten. In China ten slotte ontdekten veel nieuwe beleggers wat nu precies een bullmarket inhoudt.

Tweede helft

Wat valt er nu te verwachten voor de tweede helft van dit jaar? De saga rond Griekenland zal ongetwijfeld blijven smeulen. Desondanks zal de aandacht langzaam maar zeker worden verlegd naar de Verenigde Staten, waar men zich opmaakt voor een eerste renteverhoging door de Fed. Veel analisten rekenen op een eerste rentestapje van Yellen in september of december. Overigens gaan de futures nu uit van een eerste renteverhoging op zijn vroegst in februari 2016.

Aan de te verwachten renteverhoging worden veel meer woorden vuil gemaakt dan noodzakelijk. Het verleden heeft steevast aangetoond dat de procedure ongeveer als volgt verloopt: de aankondiging van de eerste verhoging gaat gepaard met onrust op de markten. De beurzen corrigeren wat, misschien zelfs wel tot 10 procent. Nadat het stof is neergedwarreld lopen de koersen weer op. Beleggers beseffen immers dat de verhoging juist het gevolg is van een toenemende groei. De laatste keer dat de Fed de rente verhoogde van 1 procent tot 5,4 procent tussen 2004 en 2006 steeg de S&P 500-index met meer dan 30 procent! Daarmee kan alle huidige angst voor een serie renteverhogingen enigszins worden gerelativeerd.

Amerikaanse aandelenmarkt

Ondertussen kabbelt de Amerikaanse aandelenmarkt tamelijk onaangedaan voort gezien alle ontwikkelingen in de rest van de wereld. Zo staat de S&P 500 dit jaar op een rendement in dollars van plus 3 procent. De rally op de Europese en Chinese beurzen lieten de Amerikanen onberoerd, de negatieve invloed van Griekenland op het beurssentiment eveneens. ‘Griekenland, is dat niet zo’n leuk toeristisch eiland ergens in het zuiden van Europa?’ Zouden Amerikaanse beleggers er echt wakker van liggen?

Volgens onderzoeksbureau Bespoke Invest is er sprake van een zogenaamde correctie in de tijd. Na een enorme rally, in de Verenigde Staten heeft al meer dan drie jaar geen daling van meer dan 10 procent plaatsgevonden, vond niet zoals door eenieder verwacht een daling van de koersen plaats maar een langdurige stilstand. De koersen kwamen een half jaar vrijwel niet van hun plaats. Zo konden de winsten aan een inhaalrace beginnen. Daardoor dalen in de Verenigde Staten de koerswinstverhoudingen momenteel terwijl de beurs niet daalt. 

Het is dan ook zeker niet uit te sluiten dat de Amerikaanse beurs in het najaar de weg omhoog weer inslaat. Dat kan zeker wanneer de diverse broeihaarden in de wereld even tot rust zijn gekomen. Vergeet niet dat alle nieuwsfeiten van het afgelopen halfjaar in de koersen zitten verwerkt. Een paar meevallers zouden de stoomtrein zomaar in beweging kunnen zetten. 

Gunstige ontwikkeling

Diverse macrocijfers wijzen al in deze richting. De voor de economie twee belangrijkste markten: de arbeidsmarkt en de huizenmarkt ontwikkelen zich beiden gunstig. De werkloosheid daalt al langere tijd gestaag. De huizenmarkt is sinds enige tijd ook in herstel. Een mooi voorbeeld hiervan is de index voor huizenbouwers (XHB) die op het hoogste punt ooit staat. Hoezo zwakke huizenmarkt? Hoezo matige vooruitzichten? Weliswaar is het aantal in aanbouw genomen woningen nog niet spectaculair, maar het aantal afgegeven bouwvergunningen stijgt fors. 

Als het Europese herstel voortzet met een weer wat aantrekkende euro tot gevolg, de olieprijs laag blijft (na 1 juli mag Iran waarschijnlijk weer flink meer gaan produceren) en Griekenland (voorlopig) uit de weg is zou het zomaar kunnen dat door een paar meevallers op macrogebied en gunstige bedrijfscijfers over het derde kwartaal het spel weer op de wagen komt. Het tweede kwartaal wordt met een gemiddelde winstdaling naar verwachting niet goed maar ook dat is al ingeprijsd. 

Succesnummers

In Europa zullen bedrijven het uiteraard weer iets moeilijker krijgen wanneer de euro wat aantrekt, maar zoals meestal zullen we hier al dan niet op afstand de Verenigde Staten wel volgen. Een eindejaarsstand van de AEX van 540-550 is niet ondenkbaar. Bedenk dat de stemming onder beleggers nog steeds terughoudend is. In de Verenigde Staten is het bullish sentiment ver beneden het gemiddelde terwijl de aandelenmarkten om en nabij hun hoogste punten ooit noteren. Ook in Nederland struikel je over de beleggers en deskundigen die een forse koersdaling verwachten. Het lijkt mij juist een goede bodem voor een stevige najaarsrally.

Beleggers doen er goed aan vast te houden aan de succesnummers van nu. Er zal niet direct een nieuwe sector in zwang komen. Dat betekent dus vooral farmacie en technologie met mogelijk in de Verenigde Staten een aantrekkende retailsector. Deze heeft het tot op heden dit jaar niet goed gedaan en kan in de tweede helft wellicht wat aantrekken. Leg binnen de technologiesector vooral de nadruk op online retail (Amazon en concurrentie), cybersecurity en alles wat te maken heeft met de voortgaande digitalisering van de wereld en Internet of Things. Ik wens u een mooi halfjaar toe!

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht