Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Brussel met winst het weekend in
Beeld: Euronext

Brussel met winst het weekend in

(ABM FN) De Bel20 is vrijdag met 0,4 procent gestegen tot 3.874,87 punten, waarbij de markt werd geholpen door de goed ontvangen kwartaalresultaten van Microsoft en Google. Die aandelen schoten omhoog op Wall Street.

In Brussel was het vanochtend ook druk met bedrijven die hun kwartaalresultaten presenteerden, die over het algemeen goed werden ontvangen door beleggers. Dit gold vooral voor Proximus en Xior.

Tegelijkertijd kregen de markten vrijdag opnieuw Amerikaanse inflatiecijfers gepresenteerd.

Omdat donderdag ook al tegenvallende inflatiecijfers werden gepubliceerd, was de kleine tegenvaller vanmiddag met een PCE-kerninflatie die stabiel bleef in plaats van daalde geen teleurstelling meer voor de markt.

De PCE-kernindex kwam in maart uit op 2,8 procent, in lijn met februari en tegen een door economen verwachte daling naar 2,7 procent.

Een inflatie die maar niet wil dalen en tegenvallende groei van de Amerikaanse economie, “dat laat al snel het woord stagflatie gonzen”, zei beleggingsstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis.

"Het is vanzelfsprekend veel te vroeg om na een paar cijfers zoals deze in die richting gaan te denken. Maar het is duidelijk dat het de markten nerveus maakt."

Volgens econoom James Knightley van ING is september "de vroegste gelegenheid voor een renteverlaging" door de Federal Reserve.

Op de obligatiemarkt was de Amerikaanse tienjaarsrente aan het begin van de avond stabiel rond 4,70 procent. De euro/dollar was ook stabiel, op 1,073.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex kon Sofina een winst van 2,0 procent melden. WDP steeg 1,9 procent en Aedifica 1,7 procent.

KBC boekte de sterkste daling met een verlies van 0,8 procent.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Melexis van 80,00 naar 85,00 euro met handhaving van het advies Houden. Tegenstrijdige signalen uit de autosector roepen volgens Deutsche op tot voorzichtigheid wat betreft de kansen op een zachte landing in de sector. Melexis noteerde 0,8 procent lager.

De kwartaalresultaten van Cofinimmo waren conform de verwachtingen. Het nettoresultaat van de kernactiviteiten van Cofinimmo bereikte in het eerste kwartaal 55 miljoen euro. Cofinimmo kon een winst van 0,8 procent laten zien.

Umicore heeft op basis van de prestaties in het eerste kwartaal de outlook voor heel 2024 herhaald, zo bleek vrijdag voorbeurs uit een update van de wereldwijd opererende materiaaltechnologie- en recyclagegroep. "Er zijn geen grote verrassingen in deze trading update", zei analist Martijn Den Drijver van ABN AMRO, die echter wel wees op de uitspraken van Umicore dat de marktomstandigheden in de Battery Materials divisie enorm moeilijk zijn. Umicore steeg 0,6 procent.

Proximus behield in het eerste kwartaal van 2024 een sterke commerciële dynamiek en realiseerde een uitstekende stijging van de EBITDA met 5 procent, zo maakte de telecomgroep vrijdagmorgen bekend. KBC Securities herhaalde vrijdag het Accumuleren advies met een koersdoel van 8,70 euro. Het aandeel steeg met 3,4 procent.

Xior maakte vrijdagmorgen ook sterke kwartaalresultaten bekend, met 6,9 procent huurgroei op vergelijkbare basis en met een bezettingsgraad van 98 procent. De kotmadam is volgens ING nu van plan om in 2024 voor 220 miljoen euro te desinvesteren, waar eerder nog werd gemikt op 110 miljoen euro. De meevallende kwartaalupdate hielpen het aandeel aan een winst van 6,2 procent.

Bpost heeft een akkoord bereikt met de Vlaamse krantenuitgevers over de krantendistributie na 30 juni 2024 en dat bericht werd op de beurs goed onthaald. Het aandeel steeg 3,5 procent.

Bij de smallcaps steeg Nyxoah met 2,8 procent, terwijl Texaf 2,6 procent verloor.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht