Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Druk op ECB neemt toe'

'Druk op ECB neemt toe'

De Europese Centrale Bank is nog niet op een derde van haar stimuleringsprogramma, of de druk op de bank neemt alweer toe te midden van wereldwijde zorgen over groei, onrustige financiële markten en een dalende olieprijs.

Dat schrijft MarketWatch in een bericht. Sinds januari, toen besloten werd om tot stimulering (Quantative Easing of QE) over te gaan, is veel veranderd in de wereldwijde economie. China groeit niet zo snel als verwacht en ook de opkomende markten blijven in moeilijkheden. Ook de timing van renteverhogingen is niet zeker. En de zwakke euro, die aanzienlijk daalde na de aankondiging van de het stimuleringsplan, is recentelijk weer gestegen.

Inflatie onder druk

Dit alles maakt het voor de ECB nog lastiger om het inflatiedoel van dichtbij, maar onder de 2 procent te bereiken. Momenteel ligt de inflatie slechts iets boven 0. De centrale bank heeft al agressieve stappen ondernomen om de groei en de inflatie aan te jagen. Als aanvulling op het maandelijks voor 60 miljard aan obligaties opkopen, biedt de ECB ook goedkope leningen aan aan financiële instellingen met een looptijd van 4 jaar.

Toch kan de ECB straks gedwongen worden nog meer te doen, als bijvoorbeeld stimuleringsmaatregelen in China en andere Aziatische landen of een latere renteverhoging in de VS, de euro in waarde laten toenemen. Doorgaans verzwakt monetaire verruiming een munt.

Nog een jaar

‘Het is een lastige situatie’, zegt Beat Siegenthaler, adviseur bij UBS. Hij denkt niet dat de ECB bij de volgende beleidsvergadering op 3 september nog meer maatregelen zal aankondigen. ‘Maar op een gegeven moment zal er gesproken worden over een vervolg op QE. Dat is nogal ongemakkelijk, aangezien het huidige plan nog een jaar doorloopt.’

Maar wat zou de ECB nog meer kunnen doen? Een optie zou zijn om het huidige pakket uit te breiden met bijvoorbeeld het opkopen van private schulden. Er zitten namelijk grenzen aan de hoeveelheid staatsobligaties de bank mag bezitten.

Een andere optie zou zijn om het opkoopprogramma langer te laten doorlopen dan september 2016. De ECB heeft al laten doorschemeren dat QE kan worden verlengd als het inflatiedoel niet wordt bereikt.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht