Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hogere start Brussel voorzien
Beeld: Euronext

Hogere start Brussel voorzien

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een stijging van bijna een procent. 

De Amerikaanse futures noteerden vanochtend in het groen, na meevallende cijfers van Alphabet en Microsoft donderdag nabeurs op Wall Street.

De Brusselse beurs sloot donderdag nog lager, waarbij de Bel20 0,7 procent verloor op 3.857,94 punten. Ook de omringende beurzen sloten in het rood.

Hoewel de dag gisteren voorzichtig begon, kregen de financiële markten om half drie een koude douche te verwerken, nadat de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 1,6 procent veel lager uitviel dan verwacht. In het vierde kwartaal groeide de economie nog met 3,4 procent.

Wat in het rapport echter vooral opviel was dat de consumentenprijzen met 3,4 procent zijn gestegen in het eerste kwartaal. Dat was ruim boven de stijging van 1,8 procent in het voorgaande kwartaal. En de kernprijzen namen met 3,7 procent toe. Dat was 2,0 procent in het laatste kwartaal van 2023.

"Dit betekent dat de PCE-kerninflatie voor maart [vandaag om 14:30 uur geagendeerd]  ook hoger uitvalt dan verwacht", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. Het zwakke groeicijfer wijst erop dat het momentum in de economie harder afneemt dan verwacht. "Maar dat is blijkbaar voor de markten van latere zorg", aldus Marey.

Meta Platforms, moederbedrijf van onder meer Facebook, WhatsApp en Instagram, woog donderdag ook op het sentiment op Wall Street met een daling van ruim 10 procent na een tegenvallende outlook bij op zich sterke kwartaalcijfers. 

Op Wall Street daalden de hoofdindices aanvankelijk scherp, maar na het slot op de Europese beurzen werd een groot deel van de verliezen weggepoetst. Hoofdgraadmeter S&P beperkte het verlies uiteindelijk tot krap een half procent, na aanvankelijk nog ruim anderhalf procent te hebben prijsgegeven. 

Alphabet, moederbedrijf van Google, won in de elektronische handel nabeurs meer dan 11 procent, nadat het aankondigde voor het eerst dividend uit te keren. Daarnaast gaat het bedrijf voor 70 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. 

Nabeurs overtrof ook Microsoft de verwachtingen. De omzet steeg in het derde kwartaal van 52,9 miljard naar 61,9 miljard dollar, oftewel een groei van 17 procent, en de operationele winst liep met 23 procent op tot 27,6 miljard dollar. Het aandeel won nabeurs 4,5 procent.

De Aziatische beurzen noteerden vrijdagochtend overwegend in het groen. Koploper was de Hang Seng index in Hongkong met een stijging van circa twee procent, terwijl de beurzen in Tokio, Seoel en Shanghai grofweg een procent wonnen. Sydney was de dissonant met een verlies van meer dan een procent. 

De Bank of Japan liet zijn belangrijkste rentetarief vanochtend ongemoeid op 0 tot 0,1 procent. In maart nam de centrale bank voor het eerst sinds acht jaar afscheid van de negatieve rente. De inflatie in Japan bleek vanochtend in april te zijn uitgekomen op 1,8 procent, na nog een stijging van 2,6 procent in maart. 

In reactie op de inflatiecijfers en het rentebesluit verzwakte de yen verder ten opzichte van de dollar, naar een nieuw laagtepunt deze eeuw. De dollar/yen stond op 156,20.

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend krap een half procent hoger op 83,85 dollar per vat.

Naast de PCE-kerninflatie hebben beleggers ook oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

Bedrijfsnieuws

Umicore herhaalde op basis van de prestaties in het eerste kwartaal de outlook voor heel 2024. Umicore gaat er van uit dat de aangepaste EBITDA voor de gehele groep in 2024 tussen 900 miljoen en 950 miljoen euro zal liggen.

Cofinimmo is het jaar goed gestart en besloot daarom de outlook voor heel 2024 te herhalen.

Proximus behield in het eerste kwartaal van 2024 een sterke commerciële dynamiek en realiseerde een uitstekende stijging van de EBITDA met 5 procent. De outlook voor het volledige jaar 2024 werd vrijdag door Proximus bevestigd. Dat betekent een terugkeer naar groei van de EBITDA op de thuismarkten en de EBITDA voor de hele groep. 

Bpost bereikte een akkoord met de Vlaamse krantenuitgevers over de krantendistributie na 30 juni 2024. 

Xior boekte afgelopen kwartaal 6,9 procent huurgroei op vergelijkbare basis, met een bezettingsgraad van 98 procent.

De intrinsieke waarde per aandeel van vastgoedbedrijf Qrf steeg op kwartaalbasis van 15,25 naar 16,33 euro. Ook de EPRA winst steeg van 15,09 naar 16,10 euro per aandeel.

Shurgard gaat verder uitbreiden in de regio Parijs, met de aankoop van een opslagfaciliteit in Sénart - Combs-la-Ville.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,5 procent op 5.048,42 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 38.085,80 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 15.611,76 punten. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht