Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Schroders: waardeaandelen aantrekkelijk

Weer tijd voor waardeaandelen?

Waardeaandelen zijn momenteel niet erg geliefd en maar weinig fondsmanagers zijn overwogen in value stocks. James Sym, fondsbeheerder Europese aandelen bij Schroders, denkt echter dat een aantrekkende inflatie het tij zou kunnen keren.

In een commentaar schrijft hij dat door QE de aandelenmarkten ‘verstoord’ zijn, met als resultaat dat groeiaandelen veel beter presteerden dan waardeaandelen. 

Tekenen van inflatie

“De verschillen in performance hebben nu een extreem niveau bereikt en zijn klaar voor een ommekeer. Tekenen dat de inflatie aantrekt zouden weleens de katalysator kunnen zijn voor een verschuiving richting waardeaandelen.”

En die tekenen zijn er, stelt Sym. Hij noemt de olieprijs, die volgens niet verder meer gaat dalen. “Zelfs een stabilisatie op dit niveau zou 1% aan het OECD-inflatiecijfer toevoegen. Daarnaast is de Europese arbeidsmarkt krapper dan je zou verwachten op grond van de werkloosheidscijfers. In sommige sectoren is sprake van een behoorlijke looninflatie en in een aantal landen is minimumloon verhoogd.” Een derde teken volgens Sym is het feit dat Europese fabrieken op gemiddelde capaciteit draaien en dat een stijging van de vraag kan leiden tot prijsverhogingen.

Welke aandelen?

Welke waardeaandelen kunnen dan profiteren? De fondsbeheerder denkt dat Europese aandelen vooral kunnen profiteren, en qua sectoren gaat het dan om telecom, financials en olie-gerelateerde aandelen. 

“De koersen van bankaandelen in het bijzonder zijn onder zware druk gekomen. Een einde aan de negatieve rentespiraal zou cruciaal zijn voor hun prestaties. Als bankaandelen terugkeren naar hun gemiddelde waardering ten opzichte van de brede markt, dan zit er een opwaarts potentieel van 50% in de koers van deze financials.”

Tot slot oliemaatschappijen: zij hebben door de lage prijzen in hun kosten moeten snijden. Als de kostendiscipline volgehouden wordt, dan ziet Sym deze sector als een waardebelegging met een aantrekkelijk opwaarts potentieel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht