Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TomTom de weg kwijt

De financiële markten staan fors onder druk richting het naderende rentebesluit en het referendum over de eventuele Brexit. Waar de AEX afgelopen week nog redelijk bleef liggen, was de titel van mijn laatste column: de dip biedt koopkansen. De dip is nu gekomen en van belang is het dat we nu rond die 418 op de weekgrafiek een bodem gaan neerzetten.

Mochten we onverhoopt onder de 418 komen en blijven, is er ruimte naar AEX 403 punten. Beleggers staan met zoveel onzekerheid natuurlijk nu niet te trappelen om posities in te nemen. Als we de polls mogen geloven, is de kans op een Brexit momenteel 50/50. Als we kijken naar de wegkantoren waar er met echt geld ingespeeld kan worden op een daadwerkelijke exit, liggen de kansen momenteel rond de 30%.

Rake klappen financiële markten

Met name de financiële waarden krijgen momenteel rake klappen. De verwachting is dat de Fed de rente niet gaat verhogen, wat natuurlijk voor de financiële sector negatief is, want die hebben baat bij hogere rentes. Tevens is een Brexit natuurlijk erg negatief voor de financiële instellingen. Ik verwacht persoonlijk dat de Engelsen niet uit de EU stappen.

Mocht dat wel zo zijn, zal het zeker nog twee jaar duren, voordat het ook concreet werkelijkheid is. Kortom, beleggen is uiteraard vooruit zien, maar de huidige dip biedt in mijn ogen ook wel kansen.

Google in TomTom?

Begin januari noteerden we op 12,17 euro en inmiddels sloten we gisteren bijna 8 procent lager op 6,93 euro. De afgelopen maanden zagen we bij TomTom deals voorbij komen met Peugeot, Volkswagen, Fiat en recent met Volvo. Alleen de samenwerking al met Peugeot is naar schatting goed voor een omzet van 75 miljoen euro.

Enige tijd terug, medio maart, was er een aandeelhouder die van mening was dat TomTom opgesplitst moest worden en dat daarom het aandeel 17 euro waard zou zijn. HERE is een concurrent van TomTom en overgenomen door BMW, Audi en Mercedes. Voorheen was Nokia de eigenaar. Amazon overwoog een belang te nemen in deze concurrent. Al eerder waren er geruchten dat bijvoorbeeld Google bij TomTom zou instappen.

Overnamekandidaat 

Hoe meer auto’s er met de navigatiesystemen rondrijden van TomTom, hoe beter de kaarten zullen worden en hoe meer losse diensten TomTom gaat verkopen. TomTom is echt een groeiaandeel in onze ogen en het automotive aandeel zal groter en groter worden. Naast de nieuwe diensten die er momenteel ontwikkeld worden, is er natuurlijk nog een enorm groeipotentieel en dat komt nog niet tot uitdrukking in de koers, vind ik.

Het technische plaatje is behoorlijk verzwakt door de daling van gisteren en de bodem van 12 februari is inmiddels getest. Technisch is het momenteel dus geen schoonheid TomTom, maar ik verwacht wel dat het aandeel de komende maanden verder gaat herstellen en ik ben nog steeds van mening dat TomTom ook een ideale overnamekandidaat is, maar dat roep ik al een tijdje. Het fonds staat nu rond de 6,93 euro en gestaffeld ga ik stukken oppikken. Aegon en ING staan momenteel ook op mijn verlanglijst.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex industrie (ISM) mei (VS) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht