Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Markten in de ban van Trump en Iran

Markten in de ban van Trump en Iran

2020 begon zeer positief voor de financiële markten en de AEX schoot gelijk door naar de 614 punten. Trump liet de generaal Soleimani doden bij een Amerikaanse raketaanval en vannacht zagen we vanuit Iran een vergeldingsactie. De grote vraag is nu of het hierbij blijft of tot een escalatie gaat leiden. Ik verwacht dat het hierbij blijft.

Goud en de olieprijs schieten omhoog, waarbij de prijs van het edelmetaal inmiddels op de hoogste niveaus sinds acht jaar staan. In 2012 werden er records behaald van 1600 dollar. Wat mij opvalt is dat de afgelopen jaren er ook veel onrust was, maar dat goud als veilige haven niet direct werd opgezocht. 

Het technische plaatje van de goudprijs is de afgelopen maanden duidelijk verbeterd, toch hebben wij de turbo long op goud verzilverd. Immers, we schieten nu omhoog door de onrusten in Iran en ik verwacht dat dit tijdelijk is.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is neutraal. Op de daggrafiek hebben we steun op 603, 598 en 592. Weerstand is er op 608, 612 en 615.

Na de mooie rally van de afgelopen weken is het niet meer dan normaal dat we even wat stoom afblazen. Voor de AEX verandert er niks aan het plaatje als we even terugvallen naar 593 á 588. 

Daar liggen, wat mij betreft, weer nieuwe koopkansen voor de langere termijn. 2020 zal in het teken staan van meer beweging naar aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook zullen geopolitieke spanningen voor meer beweging zorgen dan in 2019, wat we nu inderdaad al zien. 

Een fonds dat hiervan kan profiteren is Flow Traders. De koers staat nu op 22,40 euro en mag op weg naar mijn koersdoel van 25,00 euro.

Cijferseizoen

We staan ook aan de vooravond van de jaarcijfers van 2019. De verwachtingen voor deze cijfers zijn niet enorm hoog gespannen en dat is positief. Vanmorgen zagen de voorlopige cijfers van Samsung; deze vielen niet tegen en dat is iets wat we de komende periode vaker gaan zien. 

Kortom, dips geven mooie kansen om posities in te nemen voor een verwachte stijging van de financiële markten van 10%. Voor de AEX heb ik een koersdoel van 660 punten.

Beijer heeft zakelijk posities in ING, Fugro, SBM Offshore en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht