Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Een soepele scheiding van de eurozone zou beter zijn'

'Beter om eurozone op te splitsen'

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt dat als het niet lukt om te hervormen, de eurozone beter opgesplitst kan worden. Dat is beter dan door te gaan op dit ‘sombere’ pad. 

In een interview met Bloomberg Television zegt hij dat ‘als ze het niet voor elkaar krijgen, een vriendschappelijke scheiding in twee of drie zones beter zou zijn’. 

Euro-model faalt

Eén van zijn belangrijkste kritiekpunten is dat de euro niet werkt, omdat de munt zich niet kan aanpassen aan shocks, zoals het Britse pond dat bijvoorbeeld wel kan. “Dit model faalt, en dat komt doordat de euro zich niet kan aanpassen.”

Stiglitz legt uit. “Een economie kan last krijgen shocks, waarvan de financiële crisis in 2008 een goed voorbeeld is. Het gaat erom dat landen verschillend op zo’n shock reageren, omdat ze verschillende producten vervaardigen. Denk aan Duitsland, die geavanceerde machines exporteert richting China, omdat China erom vraagt.” 

“Echter, Italië en Spanje bijvoorbeeld produceren schoenen en kleding, dingen die China ook produceert. De vraag naar Duitse producten neemt toe, terwijl de vraag naar Italiaanse en Spaanse producten afneemt. Dat vraagt om aanpassingen aan de munt, maar daartoe is de eurozone niet in staat.”

Beter om te scheiden

Is het niet heel riskant om de eurozone op te breken? Stiglitz: “Dat is altijd nog beter dan door te gaan op dit pad. De groei in Europa wil maar niet op gang komen, wat de centrale banken ook uit de kast trekken. Zelfs bij negatieve rente blijft de economie zwak.”

Een scheiding zou daarom beter zijn, denkt hij. “Natuurlijk wordt dat lastig, maar we kunnen het op zo’n manier doen dat het op een soepele manier verloopt.”

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht