Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Een slowdown in China vormt het grootste gevaar'

'China vormt nu het grootste gevaar'

Een slowdown in China vormt nu het grootste gevaar voor de wereldwijde economie, stelt Kenneth Rogoff, hoogleraar economie aan de Harvard University. In een gesprek met BBC legt hij uit waarom.

“De Chinese economie vertraagt veel sneller dan de officiële cijfers ons doen laten geloven”, zegt Rogoff, voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds.

Schuldgedreven groei

Volgens hem gaat China door een enorme politieke revolutie, doelend op de campagne vanuit Peking om de corruptie aan te pakken en China om te vormen naar een meer consumentgedreven economie.

“Als je wilt kijken naar een deel van de wereld dat een schuldenprobleem heeft, dan is China daar een heel goed voorbeeld van. De groei is daar gedreven door het aangaan van schulden en dat kan niet voor altijd zo doorgaan.” 

Griezelige overeenkomsten

Miljardair George Soros waarschuwde ook meermalen voor de problemen in China. Volgens hem laat de kredietgedreven groei ‘griezelige overeenkomsten’ zien met de situatie in aanloop naar de financiële crisis die in 2008 uitbarstte.

Na jaren van stevige groei vertraagt de Chinese economie. Het IMF verwacht voor dit jaar een groei van 6,6%. Volgens Rogoff zit de economie al in een ‘harde landing’ en kan het probleem nog groter worden. "Er is ook nog niet echt een vervanger voor China. Misschien dat India er straks klaar voor is, maar nu nog niet."

Lees ook: De drie grootste risico's voor 2017

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht