Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wie krijgt gelijk, de aandelenmarkt of de obligatiemarkt?

Wie krijgt gelijk, de aandelenmarkt of de obligatiemarkt?

Aandelen zijn euforisch geweest over het potentieel voor een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China die de economie zal herstellen en de winsten zal opdrijven. De obligatiemarkt is echter een ander verhaal. Daar ervaren beleggers nog steeds onzekerheid, en ligt zelfs een mogelijke recessie op de loer.

Kopers zijn om verschillende redenen massaal naar beide markten getrokken en analisten zeggen dat uiteindelijk een van hen gelijk zal krijgen. "Een van deze markten zal verkeerd zitten, en het is moeilijk om te weten welke dat zal zijn", zei Art Hogan, marktstrateeg bij National Securities. "De obligatiemarkt wedt dat we geen stabilisatie van de groei zullen zien en dat de Chinese handelsoorlog verder gaat", zo schrijft Cnbc. 

Kopers springen in beide markten en de bredere aandelenmarkt is nu 18% gestegen sinds het dieptepunt op 24 december. De S&P 500-index keerde terug naar 2.775 punten, ongeveer 5% onder het hoogste punt ooit.

Verzwakkende economie

Maar als je naar de obligatiemarkt kijkt, blijven de rendementen verrassend laag, wat de vrees weerspiegelt voor een verzwakkende economie en aanhoudende onzekerheid. De tienjaarsrente heeft het hoogtepunt op 24 december van 2,82% niet opnieuw getest en beweegt rond 2,66%.

De handelsbesprekingen tussen de VS en China lijken enige vooruitgang te boeken en worden naar verwachting deze week voortgezet. Dat hielp aandelen vooruit. Zo steeg de S&P 500-index met 2,5% afgelopen week en won de Dow-Jonesindex 3%.

Het feit dat de Federal Reserve heeft aangegeven geduldig te zijn met verdere renteverhogingen, heeft ook bijgedragen aan de hogere aandelenkoersen en de relatief lage obligatierendementen. Na de rentevergadering op 30 januari heeft de centrale bank aangegeven geen haast te hebben met het verhogen van de rente en het proces te vertragen om zijn balans te verminderen.

Aandelenbeleggers houden van lage rentetarieven en een soepele Fed. Lagere rentetarieven betekenen ook dat obligatierendementen niet hoger hoeven te worden, met name in een economie die langzamer groeit zonder inflatiedruk.

Een markt zal richting dicteren

Belangrijk voor beleggers is dat wanneer deze twee markten in dezelfde richting handelen, er uiteindelijk sprake is van een uitbraak en er eentje de richting dicteert. "Ik denk dat er een aantal zaken op de obligatiemarkt is dat niet aansluit op de realiteit zoals de aandelenmarkt het ziet", zei Hogan.

Naar zijn mening stijgt de aandelenmarkt op basis van drie veronderstellingen;] een einde aan de handelsstrijd tussen de VS en China, een accommoderende Fed en een aanhoudende economische stabiliteit in zowel de VS als China.

Omgekeerd: "Ik geloof niet dat de obligatiemarkt achter dat verhaal staat", aldus Hogan. "De obligatiemarkt kijkt naar de economische gegevensstroom en reflecteert op de negatieven."

Vinay Pande, hoofd handelsstrategieën bij UBS Global Wealth Management, stelde dat de obligatiemarkt niet handelt alsof het dezelfde groeiverwachtingen van de aandelenmarkt weerspiegelt. "De meeste economen denken dat de economie vertraagt, maar we weten niet hoeveel het vertraagt, dat is een beetje een probleem voor de Fed en daarom zullen ze in de wacht blijven staan."

Economische storm

Volgens Pande zien obligaties er momenteel uit alsof ze een vol procentpunt minder groei verwachten dan economen voorspellen. De bbp-groeiverwachting (mediaan) voor het vierde kwartaal is 2,4%, en 2% voor het eerste kwartaal. De obligatiemarkt reageert op zwakke gegevens, alsof het een economische storm voorspelt, of zelfs een recessie die mogelijk niet komt, aldus Pande.

Het slechtste cijfer tot nu was de verrassende daling van 1,7% van de Amerikaanse detailhandelsverkopen in december, die vorige week werden vrijgegeven. Maar volgens velen zijn de gegevens verdacht of kunnen ze nog opwaarts worden herzien. Veel andere Amerikaanse economische rapporten werden vertraagd door de 35-daagse sluiting van de Amerikaanse overheid en wat wel beschikbaar was, liet een gemengd beeld zien. 

Het is nu wachten tot de winkelverkopen over januari beschikbaar zijn voor meer inzicht in de uitgaven van de Amerikaanse consumenten, de belangrijkste aanjager van de grootste economie ter wereld. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht