Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

De aandelenmarkt is gestoord

De aandelenmarkt is gestoord! Dat is de gedachte die opkomt wanneer gekeken wordt naar het gedrag op de aandelenmarkten. ‘Beurs zet rally voort’ meldt de wakkere krant van Nederland vanochtend. De rally in de aandelenmarkten stelt menig technisch analist voor vraagtekens.

Een Amerikaanse technisch analist schreef deze week (terecht) zich oncomfortabel te voelen met de achterblijvende koersperformance op Wall Street van de small- en midkapfondsen. Een sterke technische conditie in de aandelenmarkten betekent dat over een breed front de koersen horen te stijgen.

SOX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dat laatste blijkt niet het geval te zijn. Zo is bijvoorbeeld de Philadelphia Semiconductor index (SOX) sterk bij de brede marktontwikkelingen achtergebleven en wordt zelfs een complex van meerdere (h)oofd(s)chouderpatronen waargenomen. Dit patronen zijn berucht vanwege de hoge mate van betrouwbaarheid wat voorspelkracht betreft. De recente opleving in deze beursbarometer komt net op tijd, want bij een daling onder de neklijn mag een daling worden verwacht naar de dieptepunten uit 2009.


Bankensector opvallend
In Europa valt de achterblijvende koersperformance van de bankensector op. Banken vervullen een cruciale rol in de economie en beurskoersen lopen doorgaans op de economische berichten vooruit. In de afgelopen week weet de Europese banksector nauwelijks de weg omhoog mee omhoog te vinden.

Het feit dat de langlopende staatsobligaties uitgegeven door Duitsland en de Verenigde Staten recent weer een nieuwe hogere bodem hebben gevormd in de lange termijn stijgende trends is een ander fenomeen die de koersstijgingen in de aandelenmarkten lijken tegenspreken.

Vanzelfsprekend kan ook worden gesteld dat er met de markt niets mis is, maar dat de somberende technisch analist(en) gestoord gedrag vertonen. Nu waagt ondergetekende columnist deze aanname te betwijfelen, maar mocht dat zo zijn dan is het eten van vis misschien de oplossing. Vis bevat een speciaal soort vet en er wordt wel gezegd dat je je beter kunt concentreren als je voldoende visvet binnenkrijgt.

Vanuit deze gestoorde technische redenering komt de gedachte op om naar de koersgrafiek van het aandeel Nutreco te kijken.

Nutreco

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nutreco weet alles van vis. Het aandeel Nutreco is gisteren boven het 20-daags en boven het 120-daags koersgemiddelde gestegen. Het 20-daags koersgemiddelde kruiste gisteren ook boven het 120-daags koersgemiddelde. Beide koersgemiddelden vertonen een stijgende hellingshoek. Vanuit deze technische argumentatie is er een casus om de trend van het aandeel Nutreco als stijgend aan te merken. Longposities liggen dan het meest voor de hand.

Nu kan het gebeuren dat het aandeel terugvalt onder beide koersgemiddelden. Daarmee zou het technisch sein op oranje kunnen schieten of zelfs op rood (zie grafiek). Eerder deze week was dat nog het geval.
Om ervoor te zorgen dat de belegger de risico’s beheerst, lijkt het verstandig om gebruik te maken van stoplosstechnieken.

Een techniek kan zijn om ten opzichte van de hoogste of laagste koers een (procentuele) afstand te hanteren, waarboven short of longposities niet langer wenselijk zijn. In de koersgrafiek van Nutreco is deze techniek toegepast op basis van de standaarddeviatie (= statistische maatstaf) van de gemeten beweeglijkheid van de beurskoers.

buy & hold
De groene trapsgewijze lijn in de grafiek is van belang als het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Zolang de koers hier niet onder sluit is buy & hold een passende trendvolgende techniek om het opwaarts koerspotentieel optimaal te benutten. De paarse, trapsgewijze lijn in de grafiek is in dit kader van belang als het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert.

Een stijging boven dit gemiddelde (zie 27 juni) zou shortposities ter discussie doen stellen. Deze techniek voorkomt een storing in het technisch brein van de lijnentrekkers. Immers, de langetermijntrendlijn was gebroken en de recente opleving eind juni liep op deze lijn stuk. Dat zou tot andere hersenspinsels leiden.

Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht