Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Short-staartje SNS LCH Clearnet

Veel vragen over dat SNS Reaal LCH Clearnet verhaal - waarbij de handel even open was vandaag - en zelf heb ik ook meer vragen dan antwoorden. Gelukkig is er een Amsterdamse vermogensbeheerder die uitlegt hoe het zit. Ik copypaste zijn mail:

"Aandelen/rechten op claims kunnen niet meer aangemeld worden bij LCH Clearnet, de deadline was om 12 uur vanmiddag. Shorters die drie dagen vóór de nationalisatie hebben geleend, zijn de unsettled shorts waar het over gaat. Gaat hier om zo'n 441.000 shortposities. Die moeten dus verplicht aankopen vandaag."

"LCH Clearnet doet hierbij een beroep op de zogenaamde buy-in procedure. De prijs die ze moeten betalen kan oplopen tot 0,84 euro + 20% boete = 1,008 euro. Wat de daadwerkelijke prijs wordt is de vraag, dat hangt volgens mij af van aantal stukken dat is aangemeld."

"Dat aantal zal ongetwijfeld enorm hoog zijn, aangezien verkopen op een euro natuurlijk een mooie kans is. Dit gaat nog een staartje krijgen, omdat shorten nu gevaarlijker wordt. Bij een soortgelijke situatie zou de liquiditeit veel minder kunnen zijn."

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht