Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

SBM Offshort

Nou, de rust lijkt zowaar een beetje weergekeerd bij Peppi & Kokki-aandelen Imtech en Fugro, hóógste tijd om ons druk te gaan maken over nog zo'n Seseamstraat-aandeel: SBM Offshore. Geintje! Goede vraag over dit fonds dit weekend in mijn mail.

Vragen
Dat wil zeggen, een heleboel vragen zelfs, waar ik niet allemaal antwoord op heb. U misschien? Lees mee:

"Ik zie dagelijks dat je de AFM shortlist meestuurt in het ochtendbericht. Over de interpretatie hiervan heb ik een vraag. Als voorbeeld neem ik SBMO. In dit fonds is een short positie opgebouwd door twee verschillende partijen voor in totaal 16,68%. Welke conclusie moet ik hier nu aan verbinden?"

"De koers is in twee dagen sterk omlaag gegaan. Betekent dit dat de partijen die short zitten de koers aan het verlagen zijn? Kan ik ergens terug zien of deze partijen hun posities verkopen? Wat moet ik verwachten van deze 16,68%, is dit een groot short belang en wat zegt het dat dit slechts van twee partijen is?"

"Ik heb opties voor juni 2013 koers 12 euro en heb mijn geld in twee dagen sterk zien verminderen, terwijl er geen duidelijke aanleiding is voor zo'n sterke daling. Ik ben derhalve op zoek naar aanknopingspunten en probeer in te schatten wat de koerss nog te wachten staat met die shortsellers."

"Is dit alles speculeren dat SBMO er niet uitkomt met het Yme project, of weten deze partijen meer? Ik veronderstel dat er meer beleggers zijn die dit soort vragen hebben!"

Antwoorden
Ik zou zeggen, negeer shorters niet, maar overdrijf hun invloed ook niet. Alleen al omdat er zijn meer partijen die de koers bepalen! Misschien is het wel een idee voor de AFM om ook een longlist te maken, dan kijkt u misschien héél anders tegen sommige aandelen aan.

"Geen duidelijke aanleiding voor zo'n sterke daling." Moet die er zijn dan? Er staat nergens in de wet of in het beursregelement dat er een duidelijke aanleiding voor een significante koerwebeweging moet zijn. Anders hadden Imtech, Fugro, KPN en TNT Express ook iets uit te leggen :-)

Nee, SBM Offshore heeft de afgelopen jaren een hoop goodwill en vertrouwen bij beleggers verspeeld en moet er mee leven dat die ieder woord op een goudschaaltje leggen. Grof gezegd, de een gokt dat er nog meer lijken in de kasten zitten en de ander denkt weer van niet.

Practisch betekent dit dat SBM Offshore nog altijd een hoogrisico aandeel is, dat wild kan bewegen. Dit lijkt mij een betere verklaring dan dat u de handel en wandel van twee hedge funds uitpluist die speculeren op een daling, omdat toevallig de koers even tegen u in loopt.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht